Dobânzi mai mari la împrumuturile externe pe care le face România și mai puțin investitori. Aceastea sunt efectele grave ale scăderii ratingului de tară.
Agenția Standard & Poors a revizuit perspectiva economică asupra României de la stabilă, la negativă. Printre cauze: deficitul bugetar, majorări de pensii, salarii – fără o analiză aprofundată privind riscurile -, dar și încetinirea creșterii economice.
Consultantul Fiscal Adrian Bența a spus la Europa FM că dobânzile externe “trebuie finanțate din taxele plătite de cetățeni. Al doilea lucru îngrijorător va fi generat de atitudinea investitorilor. Un investitor analizează aceste ratinguri de țară și în momentul în care vede că aceste ratinguri sunt negative, atunci este mult mai prudent”.
Agenția de rating a avertizat România asupra evoluției negative incă de la incepulul anului, a mai spus consultantul fiscal:
O primă reacție la ratingul de țară revizuit ca negativ a venit astăzi și din partea guvernului Orban. Ionel Dancă, șeful cancelariei prim ministrului, a dat vina pe fostul executiv pentru ratingul ingrijorător.
“Ceea ce au comunicat specialiștii Standard & Poor’s face referire la perpectiva pentru perioada următoare. Perspectivă negativă, ca urmare a situației României în ceea ce privește finanțele publice, situație care nu este în zona de responsabilitate a actualului Guvern și pentru care trebuie să răspundă cei care au guvernat și care au produs aceste dezechilibre.
Ratingul de tară, evaluat de agenții specializate, cum ar fi Standard & Poor’s, este asemănător cu scorul pe care băncile îl dau persoanelor fizice care vor să-și ia un credit.