Cele trei mese pe zi pentru personalul obligat la izolare forțată la locul de muncă costă doar 16,6 lei.
Suma a fost stabilită printr-o Hotărâre de guvern, publicată în Monitorul Oficial.
Hotărârea se referă, printre altele, la angajații căminelor de bătrâni, ai centrelor pentru copii sau persoane cu dizabilități, dar și centrele de carantină.
La acestea din urmă, însă, alocația de hrană pe zi pentru o persoană carantinată este de 70 de lei.
Suma este aceeași atât pentru persoanele asistate din centrele sociale, cât și pentru angajații acestora izolați forțat la locul de muncă din cauza pandemiei.
Diferența – spune Ana Rădulescu, Președinte al Federației Internaționale a Asistenților Sociali – este că lucrătorii din aceste centre sunt persoane active, care muncesc acum chiar mai mult decât înainte:
“În această perioadă, personalul izolat la locul de muncă, de fapt a muncit o normă și jumătate. Mai mult decât ar fi muncit în cele opt ore. Deci, necesarul de calorii pentru aceste persoane este mare, adică putem să ajungem și la 4.000 de calorii pe zi. Cu 16,6 lei pe zi nu poți să acoperi acest necesar de calorii, indiferent câtă imaginație au bucătarii”.
Ana Rădulescu spune că unele centre apelează la firme de cattering. Nu toate au cantină.
Dar, chiar și așa, este dificil de făcut trei mese cu 16 lei.
Mii de asistenți sociali, medici, infirmiere sau angajați pentru curățenie sunt afectați de hotărârea de guvern care stabilește norma de hrană.
O parte dintre ei lucrează și sunt izolați și în centre de carantină, dar beneficiază de aceeași alocație de hrană: 16, 6 lei/zi.
În timp ce persoanele aflate în carantină primesc pentru trei mese 70 de lei – mai mult decât triplu.
În prezent, în România, în carantină instituționalizată sunt peste 12.000 de persoane.
Asociația Asistenților Sociali din România a cerut Ministerului Muncii să revină asupra acestor sume.