Confidenţialitate

Accesul persoanelor cu dizabilități la produse și servicii de turism devine obligatoriu în urma unei directive europene care intră în vigoare în 2025 | AUDIO | GALERIE FOTO

Accesibilizarea clădirilor și serviciilor pentru persoanele cu dizabilități este reglementată în România de mulți ani, însă este ignorată pentru că nu există sancțiuni. Însă, o directivă europeană transpusă și la noi în legea 232/2022 intră în vigoare, în vara lui 2025, în toate țările spațiului comunitar, inclusiv în România. Cu sancțiune dure, dacă nu va fi aplicată.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În România există un milion de persoane cu dizabilități

Nevăzători, lipsiți de auz sau cu mobilitate redusă.  „O cercetare făcută de Banca Mondială arată că 92% din persoanele cu handicap sever nu și-au părăsit niciodată localitatea de reședință”, ne-a declarat Sorin Țața de la Consiliul Național pentru Dizabilitățile din România. Nevăzător.

În vara lui 2025 intră în vigoare legea privind cerințele de accesibilitate la produse și servicii

Până atunci, operatorii economici din toată țara sunt sfătuiți să o implementeze prin facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități în locațiile lor.

Sursa foto: Europa FM / Ghiulfer Predescu

ANPC a încheiat deja un parteneriat cu Consiliul Național pentru Dizabilități și împreună poartă discuții cu agenții economici de pe litoral

Președintele ANPC Sebastian Hotca spune că legea trebuie respectată: „Sancțiunile sunt clare, prevăzute de lege. Nevoile acestor categorii de consumatori sunt mult mai importante. Ei nu vor mila nimănui, sunt oameni normali, au și ei bani, nu vor nimic gratis. Vor să le fie respectate drepturile. Atât”.

Hotelurile vor avea cel puțin o cameră adaptată nevoilor persoanelor cu dizabilități, vor fi amplasate rampe, covorașe tactile, marcaje în Braille și în relief.

Potrivit lui Sorin Țața, amenzile pentru încălcarea legii sunt între 5000 și 15.000 de lei, iar în extremis se poate ajunge la închiderea unității. În caz contrar: „Rămânem segregați. Persoanele cu dizabilități într-o parte, persoanele tipice în partea cealaltă”.

Primul proiect pilot de pe litoral a început deja, fiind implementat de proprietarul unui lanț hotelier.

Planurile hotelierilor pentru persoanele cu dizabilități

Sursa foto: Ghiulfer Predescu / Europa FM

Citește și: Ajutoare în valoare de 15.000 de lei pentru fiecare familie afectată de inundații. Guvernul alocă fonduri pentru reabilitarea drumurilor din județul Galați, distruse de viituri | AUDIO