Mai mulți angajați de la Provident, o instituție financiară nebancară, sunt bănuiți de fraudă. Ar fi luat credite în numele unor oameni în fals. Aceștia au aflat că sunt datori abia când au primit somații de executare silită. Angajații luau ei banii oferiți de Provident și încasau și comision. Cel puțin 11 astfel de dosare s-au judecat, în ultimul an, în mai multe județe din țară, arată o investigație a site-ului SNOOP.ro.
Cătălin Tolontan: „O fostă clientă Provident a avut de plătit pentru 1800 de lei, în 18 luni, 4283 de lei”
Zeci de persoane au descoperit că au credite la Provident, după ce unii angajați ar fi încheiat contracte fictive de împrumut în numele acestora. Agenții Provident ar fi falsificat actele clienților pentru a încasa banii de la companie și să primească și comision de la firmă. Uneori plăteau și câteva rate din partea presupușilor clienți pentru a nu fi descoperită frauda, arată o investigație a site-ului SNOOP.ro.
Dobânda anuală efectivă a unui credit luat de la IFN ajunge la 95%, spune jurnalistul Cătălin Tolontan, în matinalul „Deșteptarea”.
„Serviciile unei instituții financiare nebancare sunt foarte scumpe pentru clienți. De exemplu, noi avem un caz cu un împrumut de 1800 de lei. O fostă clientă Provident. A avut de plătit pentru 1800 de lei, în 18 luni, adică un an și jumătate, 4283 de lei. Atât a restituit ea practic. Asta înseamnă o dobândă anuală efectivă de 95%. Ăsta-i document din instanță”, spune jurnalistul Cătălin Tolontan.
În urmă cu doi ani, o fostă agentă Provident a fost urmărită penal pentru că ar fi luat în fals 6000 de lei în numele unei persoane care susține că nu a fost niciodată client al instituției.
Sunt angajați care ar fi înșelat zeci de clienți. Cel puțin 11 dosare de acest fel au ajuns în instanță în ultimul an în mai multe județe din țară.
Într-un răspuns pentru SNOOP.ro, compania Provident spune că „împrumuturile fictive (acordate prin folosirea frauduloasă a datelor unor persoane fără știrea acestora) au scăzut la o medie de mai puțin de 15 cazuri pe an, în 2020-2023, față de o medie de 58 cazuri pe an, în 2011-2019”.
Sursa foto: Shutterstock