Polițiștii au făcut, joi, 21 de percheziții în București și Iași, iar 25 de persoane vor fi duse la audieri la DIICOT Iași într-un dosar de trafic de droguri de mare risc. Printre acestea se numără și persoane care se aprovizionau cu droguri din cartierul bucureștean Ferentari.
Potrivit unui comunicat al DIICOT Iași, mai multe persoane din municipiul Iași, începând cu luna aprilie 2018, s-au aprovizionat cu droguri de mare risc – heroină din cartierul Ferentari, droguri pe care mai apoi le transportau în Iași și le dețineau atât în vederea consumului propriu, cât și în vederea comercializării.
„Astfel, tot mai mulți tineri de pe raza municipiului Iași, atât pentru a-și susține dependența cât și din considerente de ordin financiar, sesizând totodată posibilitățile obținerii unor câștiguri materiale ilicite substanțiale într-un timp cât mai scurt, au luat hotărârea de a se deplasa în municipiul București, cartierul Ferentari și nu numai, de unde să procure personal heroină de la dealerii de asemenea substanțe, fără a se cunoaște cu aceștia în mod direct sau prin intermediari”, se arată în comunicat.
O parte dintre aceste persoane au fost prinse în flagrant, reținute, arestate preventiv și chiar condamnate definitiv după ce au revenit din cartierul Ferentari către municipiul Iași având asupra lor heroină procurată din acel loc.
„În ceea ce priveşte dealerii de heroină din cartierul Ferentari, municipiul Bucureşti, unul dintre suspecţi era cel care superviza activitatea infracţională a surorilor sale, cât şi a altor persoane implicate alături de acestea în activităţile de trafic de heroină”, susțin procurorii.
Tranzacțiile se derulau în zona Aleea Livezilor, unde nu erau expuși riscului de a fi interceptaţi de către organele judiciare.
„La sfârșitul lunii martie 2019, liderul, însoțit de concubina sa au părăsit teritoriul României călătorind în Marea Britanie, întrerupându-și activitatea infracțională de trafic de droguri de mare risc – heroină. Principalul motiv pentru care acesta a luat hotărârea de a părăsi teritoriul României a fost datoriile pe care acesta la avea față de anumite persoane, sume de bani care ar fi fost împrumutate cu camătă și de care nu dispunea pentru a le restitui la acel moment fiind presat să le achite”, se mai arată în comunicatul DIICOT.
După revenirea în țară, liderul grupării și-a reluat activitatea de trafic de droguri, a recrutat noi persoane și a implicat și alți membri ai familiei sale în scopul sporirii câștigurilor financiare.
„Totodată a rezultat faptul că liderul grupării este asociat cu gruparea infracțională organizată cunoscută sub denumirea de
De asemenea, în cauză a fost documentată activitatea infracțională a unui alt suspect de pe raza municipiului Iași care constituie un alt nucleu important pe piața traficului de droguri de mare risc și care se aprovizionează periodic cu asemenea substanțe de pe raza municipiul București.
Potrivit anchetatorilor, acesta transporta droguri cu trenul până la Iași. „Cu privire la modul de operare a suspectului în procurarea heroinei a rezultat faptul că se deplasează cu trenul în municipiul București, însoțit de alte persoane de sex feminin, iar după ce procură heroina, aceasta este disimulată de către persoanele de sex feminin în vagin, revenind tot cu trenul înapoi către municipiul Iași”, spun procurorii.
La sediul DIICOT Iași vor fi duse la audieri 25 de persoane.