UPDATE: Doctorii care le prescriau pacienților tratamente mult mai scumpe, în beneficiul producătorilor, primeau vacanțe de lux în Franţa, Canada şi Statele Unite.
Potrivit unor surse judiciare, numai anul trecut o firmă a plătit unei agenții de turism peste 4 milioane de lei – bani considerați mită mascată pentru doctori.
În acest dosar, procurorii au ridicat documente de la mai multe cabinete medicale, companii farmaceutice, distribuitori de medicamente, dar și din spitale sau clinici de oncologie.
Firmele de medicamente le-ar fi oferit sume mari de bani doctorilor pentru cA aceștia să le prescrie pacienților tratamente mult mai scumpe, în locul celor generice care ar fi avut același efect terapeutic.
În multe dintre cazuri, doctorii treceau în fișă afecțiuni mai grave ca să poată justifica medicamentele prescrise – potrivit unor surse judiciare.
Pentru a-i recompensa pe medici, firmele de medicamente ar fi decontat cheltuieli la diverse congrese internaţionale, excursii în ţări precum Franța, Canada și Statele Unite, dar și bunuri și alte foloase.
La deplasarea în Paris, spre exemplu, ar fi participat aproximativ 30 de medici, fiind decontate cheltuieli de cazare, masă, transferuri, bilete de avion și bilete de spectacol.
Unii medici care făceau parte din acest sistem au beneficiat de excursii în locații precum Las Vegas și Paris.
Mai exact, li se achitau cheltuielile pentru participarea la diverse conferințe medicale.
Procurorii au descins, în acest caz, la peste 60 de adrese din Capitală dar și din județele Ilfov, Sibiu, Mureș, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Timiș.
Sunt vizați, între alții, mai mulți medici suspectați de luare de mită de la diverse firme producătoare de medicamente.
Anchetatorii îi bănuiesc pe doctori că, în schimbul banilor primiți, le recomandau pacienților medicamentele cele mai scumpe.
Pe lângă bani, medicii ar fi beneficiat și de alte avantaje: firmele de medicamente le-ar fi decontat acestora și cheltuielile la diverse congrese internaționale.
Potrivit unor surse judiciare citate de presa centrală, medicii mai sunt suspectați și că au falsificat studiile clinice ale medicamentelor, iar unii dintre ei ar face parte și din comisiile de achiziții de medicamente.
Procurorii vor aduna deocamdată doar documentele căutate, astfel că nicio persoană nu va fi audiată în cursul zilei de astăzi.
E posibil ca medicii vizați în această anchetă să fi lucrat în beneficiul firmelor de medicamente, și nu pentru pacienți – recunoaște președintele Asociației pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu:
Vasile Barbu crede însă că acuzațiile aduse medicilor în acest caz sunt unele mai vechi pentru că, între timp, sistemul ar fi devenit între timp mult mai transparent: