Percheziții miercuri dimineață în mai multe județe și în Capitală într-un dosar de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani. Potrivit DIICOT Bacău, care coordonează ancheta, zeci de firme ar fi fost păcălite de o grupare organizată, ai cărei membri pozau în clienți cinstiți și comandau mărfuri diverse, fără să mai plătească. Se estimează, pentru moment, un prejudiciu de cel puțin 3,6 milioane de lei.
Procurorii DIICOT Bacău și polițiștii de la combaterea crimei organizate desfășoară miercuri dimineață 32 de percheziții în județele Harghita, Galați, Constanța, Ialomița, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Mureș, Alba, Bihor, Ilfov și în București la persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și spălare de bani.
Potrivit anchetatorilor, mai multe persoane au pus în aplicare la începutul anului un plan care să le aducă rapid bani mulți, fără efort.
Era o muncă de echipă, iar fiecare avea un rol clar.
Folosindu-se de identități și calități false, aceștia încheiau afaceri cu instituții financiare nebancare, dar și cu societăți comerciale, de la care comandau diverse mărfuri, pe care apoi nu le achitau.
Mărfurile odată obținute erau apoi vândute chiar și la jumătate din prețul lor real.
Anchetatorii spun că în acest mod au fost păcălite cel puțin 25 de persoane juridice, în principal societăți comerciale, prejudiciul stabilit până acum fiind de aproximativ 3,6 milioane de lei.
Nu este însă exclus ca pe parcursul anchetei să mai apară victime, iar prejudiciul să crească.
Anchetatorii băcăuani sunt ajutați în acțiunea lor de polițiștii din toate județele în care se desfășoară percheziții.