Procurorii anticorupție au descins în această dimineață la mai multe instituții publice, la sediile unor firme dar și la locuințele unor persoane pentru a verifica modul în care autoritățile au avizat construirea de microhidrocentrale pe Râul Alb, într-o zonă protejată din Munții Retezat.
Anchetatorii fac la această oră nouă percheziţii în București și județele Hunedoara, Mureș și Cluj. Printre acestea: Agenția de Protecție a Mediului HUNEDOARA, Administraţia Bazinală de Ape Mureş precum și la Facultatea de Geologie şi Geofizică din Bucureşti, unde se află administrația Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului.
Președintele organizației de mediu AGENT GREEN, Gabriel Păun, – bătut duminica trecută chiar în zona Râului Alb, tocmai în urma protestelor față de aceste proiete salută ancheta începută de DNA.
Președintele organizației de mediu AGENT GREEN, Gabriel Păun, – agresat duminica trecută tocmai în urma protestelor față de aceste proiete:
Încă de la debutul lucrărilor pe Râul Alb, organizațiile de mediu au atras atenția că autoritățile au comis abuzuri autorizând construcții industriale și de locuit pe cursul Râului Alb, râu care se află pe lista ultimelor ape neatinse de intervenția umană din Europa.
Proiectul de la Coroieşti, județul Hunedoara, constă în construirea, exploatarea şi racordarea la sistemul energetic naţional a microhidrocentralei de pe râul Alb, iar beneficiarul este SC Abi Automotion SRL Deva. Autorizaţia de construire a fost emisă de Consiliul Judeţean Hunedoara în decembrie 2013.
Reprezentanţii instituției susțin că autorizaţia de construire a fost emisă în baza acordului de mediu dat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, iar la dosar există şi o autorizaţie din partea Geoparcului Dinozaurilor din Țara Haţegului.
În zonă, există un al doilea proiect în lucru, care presupune construirea de locuinţe de serviciu şi birouri dar și a altor microhidrocentrale.
Pe de altă parte, Serviciul de Telecomunicații respinge acuzațiile avocatului organizației Agent Green care, după agresiunea de duminică de pe Râul Alb, a reclamat că operatorii de la 112 și Poliția nu au răspuns apelurilor de urgență formulate în limba engleză.
În eclusivitate pentru EUROPA FM, STS susține că nici un apel de ajutor nu a fost refuzat, iar dialogul cu femeia care sunase la 112 a fost purtat și în limba engleză atât de către operatorii 112 cât şi de către dispecerii de la I.S.U. şi I.P.J. Hunedoara.
Potrivit avocatului, apelurile ar fi fost făcute de unul din membrii echipei activiștilor de mediu, o femeie austriacă.
Declarațiile avocatului le găsiți pe pagina Europa FM.