Confidenţialitate

Perchezitii de amploare in dosarul Microsoft

Procurorii DNA au descins în 56 de locații din Bucureşti şi judeţul Ilfov: vorbim de sedii de firme şi de fundaţii, dar şi despre locuinţele mai multor persoane, implicate în acest dosar de corupție.

‘ Anchetatorii au descins astăzi în locuințele oamenilor de afaceri Dorin Cocoş, fostul soț al Elenei Udrea, Remus Truică, fostul șef de cabinet al lui Adrian Năstase, dar şi în casa lui Nicolae Dumitru, cel care controlează grupul de firme NIRO.

Nici fundația fostului tenismen, Dinu Pescariu, nu a scăpat de percheziții. Procurorii ridică documente care ar putea constitui probe în dosarul Microsoft.

De asemenea sunt verificate locuința fostului ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, casa lui Cătălin Harnagea, fostul șef al Serviciilor de Informații Externe, cea a lui Dorin Marian, fost consilier prezidențial al lui Emil Constantinescu, dar și locuința lui Adrian Petrache, tatăl președintelui Comitetului Olimpic Român, Alin Petrache.

Numele lui Cătălin Harnagea apare pentru prima dată în acest caz. Acesta a scris în CV-ul său că din 2005 a fost consultantul EADS pe proiectul de securizare al frontierelor României.

Cât despre Adrian Petrache se știe că este un apropiat al lui Dorin Cocoş şi al fostului premier Adrian Năstase.

Foști miniștri, oameni de afaceri și alte nume grele din politică apar în dosarul Microsoft, unul dintre cele mai complexe dosare de corupție din România.

Procurorii DNA spun că membrii ai Guvernului, angajați din ministere și din firmele implicate în derularea proiectului privind licențe IT pentru școli ar fi cerut 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Guvern în cadrul contractului.

Mai mulți martori le-au povestit procurorilor DNA cum erau intermediate relațiile dintre firme care voiau să obțină contracte cu statul. Așa au apărut numele lui Dorin Cocoș, fostul soș al Elenei Udrea, cel al primarului din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan sau numele lui Dinu Pescariu.

Potrivit unui martor, Dorin Cocoş ar fi primit 9 milioane de euro, iar Gheorghe Ştefan 3 milioane, pe durata derulării contractelor. Și Dinu Pescariu ar fi încasat câteva milioane de euro. Banii erau retrași de fostul tenismen din Elveția și dați personal lui Dorin Cocoș.

Un alt personaj cheie din acest dosar este Claudiu Florică, fostul șef al Fujitsu România. Acesta ar fi făcut lobby pentru a câștiga noi contracte cu statul.

De exemplu, în 2009, când contractul Microsoft se apropia de final, Claudiu Florică ar fi apelat la Dorin Cocoș pentru a-l susține la următoarea licitație, a povestit un martor.

Dorin Cocoș ar fi intermediat apoi întâlniri între Claudiu Florică și Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor, suspectat că ar fi primit mită 3 milioane de euro. La unele discuții participa și Gheorghe Ștefan, despre care se spunea că avea o autoritate asupra lui Gabriel Sandu.

Claudiu Florică ar fi făcut atunci tot posibilul astfel încât o firmă controlată de el să câștige noul contract în urma licitației. În acest sens el s-a întâlnit personal cu patronii firmelor concurente şi le-a promis acestora fie sume de bani în conturile personale, fie servicii de sute de mii de euro din viitorul contract pe care D.Con.Net urma să-l câştige cu Ministerul Comunicațiilor.

Ca urmare, la licitaţie s-a prezentat o singură firmă şi deşi Gabriel Sandu ar fi fost un motiv clar pentru a reorganiza licitaţia, ministrul a luat decizia de a acorda contractul de 96 milioane de euro, respectivei firme.

În total 9 foști miniștri sunt acuzați în dosarul Microsoft. Procurorii au cerut avize pentru urmărirea penală.

Președintele Traian Băsescu a aprobat cererea pentru foștii miniștri Adriana Țicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu și Daniel Funeriu.

Camera Deputaților a dat aviz pentru Valerian Vreme, iar senatul este aștreptat să facă acest lucru pentru Ecaterina Andronescu și Șerban Mihăilescu.

Și Parlamentul European este așteptat să dea un vot pentru eurodeputatul Dan Nica.

Dan Nica și Adriana Țicău, foști miniștri ai Comunicațiilor în Guvernul Năstase, sunt acuzați de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani.

Cei doi s-ar fi ocupat de bugetul pentru proiectul ‘Sistem Educaţional Informatizat’, favorizând companiile: Microsoft, Siemens Computers şi Siveco.

Licențele au fost achiziţionate la preţuri cu până la 40 la sută mai mari decât cele de pe piaţă.

În schimb, Dan Nica ar fi cerut companiei Fujitsu Siemens Computers suma de 20 de milioane de dolari, din care o parte i-ar fi fost virată în contul unei firme off-shore.

Aceleași acuzații îi sunt aduse și lui Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor care a favorizat firma controlată de Claudiu Florică, pentru prelungirea contractului de licenţiere Microsoft.

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, acuzat de abuz în serviciu, ar fi comandat peste 70 de mii de licențe în plus pentru sistemele de operare Windows. Prejudiciul creat ministerului a fost de 5,4 milioane de euro.

Un alt fost ministru al Educației, Alexandru Athanasiu ar f plătit

sume cu 50 la sută mai mari faţă de preţul pieţei, pentru calculatoare şi produse software. El este acuzat între altele de

luare de mită şi spălare de bani.

Imiplicată este și Ecaterina Andronescu. Aceasta ar fi favorizat firmele Compaq şi Siveco. În schimbul ajutorului guvernamental acordat şi a umflării preţurilor pentru soluţiile software cumpărate de minister, ar fi primit bani şi calculatoare.

Același lucru l-ar fi făcut și Mihai Tănăsescu, care ar fi acceptat preţuri mai mari cu până la 50 la sută faţă de cele reale. În contul fiului său ar fi fost transferată mita – 82.000 de euro.

În schimbul unor sume de bani, Șerban Mihăilescu , fost secretar general al Guvernului ar fi determinat un alt ministru să semneze hotărâri de guvern, prin care era favorizată Fujitsu Siemens Computers.

Ultimul pe lista procurorilor este Valerian Vreme. Fostul ministru al Comunicațiilor ar fi plătit 9 milioane de euro pentru licenţe în școli, deşi de cele mai multe produse nu era nevoie.