Confidenţialitate

Pentru prima data, Romania marcheaza ziua mondiala a epilepsiei

500 de mii de romani sunt afectati de aceasta boala. Din pacate, 3 din 10 pacienti nu isi pot controla afectiunea, intrucat unele forme ale bolii sunt rezistente la tratamente.

Epilepsia este o boala neurologica incurabila, care afecteaza peste 50 de milioane de oameni in intreaga lume. Apare cel mai frecvent la varste fie mici fie inaintate.
In jumatate din cazuri, cauzele afectiunii nu sunt descoperite.

Epilepsia se manifesta prin crize bruste – pe fondul unor traumatisme craniene, accidente vasculare, infectii ori – pe fond genetic.
Daca nu este tratata corect, epilepsia poate avea consecinte grave asupra pacientului, determinand o deteriorare fizica si psihica importanta.

Ileana Ştefan, directorul Asociaţiei Pacienţilor cu Epilepsie din România sustine ca de multe ori, acesti oameni sunt marginalizati de societate.

Exista insa si pacienti care refuza sa isi accepte diagnosticul si tratamentul aferent.

Pacientii care sufera de epilepsie se confrunta deseori cu probleme sociale si psihologice pentru ca sunt marginalizati sau discriminati si ajung astfel sa se izoleze. Toate acestea se intampla din cauza crizelor epileptice pe care nu le pot controla si care pot izbucni oricand.
Pacientul cu epilepsie are un risc crescut de deces prematur. Sunt afectate functiile cardiace si respiratorii – explica medicul neurolog Ioana Mandruta.

Medicii de la noi propun o crestere a accesului la investigatiile specifice pentru diagnosticarea epilepsiei, crearea unor centre specializate in managementul afectiunii, formarea unor echipe – din neurolog, pacient, psiholog si familie prin care pacientul sa fie mai bine informat cu privire la boala si la importanta terapiei.

Epilepsia este a 2-a cea mai frecventa tulburare neurologica, la nivel mondial. Aproximativ 90% dintre persoanele care sufera de epilepsie traiesc in tari aflate in curs de dezvoltare, unde incidenta bolii este de 2 ori mai mare in comparatie cu tarile dezvoltate.