La 20 de ani de la prima emisie radio Europa FM, trupa Voltaj ne-a făcut un cadou special, prin remixarea hitului “20”.
Au fost reiterpretate atât versurile, cât și videoclipul piesei, la care au participat oamenii din echipa Europa FM.
“Tineri vrem mereu să fim/ Cu voi să sărbătorim/ Primii 20 de ani/ Europa “La mulți ani!/ Deșteptarea vă dăm/ Și vrem s-aveți în orice dimineață/ Poftă de viață, zâmbet pe față/ Mereu cu voi, mereu mai buni/ Suntem cu toții un radio de milioane de români/ Tineri vrem mereu să fim/ Cu voi să sărbătorim/ Primii 20 de ani/ Europa “La mulți ani!/ România-n Direct/ Drum cu Prioritate pentru oricine/ Să spui ce-ți vine, ce crezi că-i bine/ Mereu cu voi, mereu mai buni/ Suntem cu toții un radio de milioane de români”, sunt versurile pe care le-au cântat laolaltă, atât oamenii Europa FM, cât și trupa Voltaj.
Melodia originală “20” a fost extrasă de pe albumul “3D”, lansat în anul 2001. 12 ani mai târziu, hitul “20” a primit și un videoclip, lansat în martie 2013.
Europa FM – Pentru mine. De 20 de ani.
Imaginează-ți o lume de vis. Ești în anul 2000. Luna mai. Când India ajungea să numere un miliard de oameni, în România apărea Europa FM. Primul post național privat de radio.
Un an mai târziu, primul turist spațial revenea pe pământ dintr-o misiune de 8 zile la Stația Spațială Internațională, prima inimă artificială era implantată la om, iar Apple lansa primul iPod.
În România, Europa FM era deja numărul 1. În doar un an. Un radio de milioane de români. Cu cea mai bună muzică din ’80 până azi și știrile care contează.
Un radio de la care ai aflat în 2002 că există apă pe Marte.
Care te-a uimit în 2003 când ți-a spus că un american s-a trezit după 19 ani de comă.
Un radio care ți-a vorbit despre Facebook încă de când a apărut, în 2004.
Și care ți-a anunțat pe loc și lansarea YouTube, în 2005.
Apoi te-a invitat să-i vezi pentru prima oară în România, în 2006, pe Depeche Mode – primul lor concert aduna 40.000 de fani pe stadionul național Lia Manoliu din București.
În 2007 am sărbătorit împreună intrarea României în Uniunea Europeană. În același an, Știrile Europa FM au primit titlul de cea mai bună echipă de știri din Europa.
În 2008 te-am avertizat că lumea începe să fie lovită de criză, dar ți-am păstrat pentru 2009 cel mai mare premiu cash oferit până atunci de un post de radio din România: 17.000 de euro la concursul ”Sunetul Secret”.
Când criza a început să dea semne și în România, Europa FM a fost singurul post de radio care a hotărât să promoveze produsele românești și a oferit gratuit campanii de publicitate pentru zeci de firme din țara noastră.
În 2010 am organizat primul maraton umanitar radio din România – am strâns împreună prin SMS aproape 60.000 de euro pentru copiii lăsați în grija SOS Satele Copiilor.
2011 a fost anul în care am deschis Garajul Europa FM – poate cel mai frumos proiect muzical al unui post de radio din România. Artiști renumiți au cântat LIVE aici, amintindu-și cu toții de perioada lor de debut.
Un an mai târziu, am mutat Garajul la mare. A fost primul nostru Europa FM Live pe plajă. Am reușit să-i aducem pentru prima dată împreună, pe cea mai mare scenă din România, pe toți artiștii mari ai țării, iar rezultatul a fost impresionant.
În 2013, am lansat cauza Europa FM – Nu ești singur pe lume. O campanie prin care încercam să le dăm o mână de ajutor celor aflați în nevoie. Peste 20 de artiști și personalități din România au răspuns apelului nostru, participând la imnul campaniei ”E soare și pe strada ta”.
În 2014, am fost prinși și noi, la fel ca toată lumea, de febra melodiei ”Happy”, cântată de Pharell Williams.
Însă un an mai tărziu, un alt concert avea să ne îndurereze și să lase urme adânci: Goodbye to Gravity, în clubul Colectiv, pe 30 octombrie. În urma unui incendiu pornit de la un foc de artificii, 65 de tineri mureau și aproape 200 erau răniți.
Multe victime – din rândul răniților duși în spitale. Tragedia avea să scoată la iveală lipsa de pregătire a autorităților pentru situații de urgență, corupția în cazul acordării autorizațiilor și dezastrul din sistemul sanitar, despre care am vorbit mult la Europa FM.
În 2016, v-am anunțat că Marea Britanie – strânsă la referendum – a dat un vot-șoc pentru ieșirea din Uniunea Europeană, după 43 de ani de apartenență.
Iar pe sfârșit de an, v-am adus un alt vot surpriză, care avea să îl instaleze la Casa Albă pe republicanul ieșit din tipare Donald Trump – om de afaceri, vedetă în showbiz.
2017 ne-a prins în stradă. A fost anul celor mai ample proteste din România, de după 1989. Iar ele au fost provocate de puterea politică.
“Noaptea ca hoții” – au strigat oamenii în fața Guvernului, după ce cabinetul Grindeau a adoptat ordonanța de urgentă 13, cu modificări la codurile penale …care i-ar fi servit șefului PSD Liviu Dragnea, condamnat pentru abuz în dosarul Referendumul.
Am fost acolo pe 5 februarie, când protestul a atins apogeul – 300.000 de bucureşteni şi alţi 300.000 de români din oraşele tarii şi din străinătate au participat la proteste, în plin ger. De la noi ați aflat când Guvernul a dat un pas înapoi, anunțând că renunță la ordonanța 13.
În 2018, am urmărit cum mii de români din diaspora s-au organizat să vină la Bucureşti, pe 10 august, pentru un protest în fața Guvernului. Jandarmeria a reacţionat extrem de violent, folosind gaze lacrimogene şi tunuri de apă inclusiv împotriva celor care protestau pașnic. Sute de oameni au fost răniți.
În anul Centenarului, sărbătoream Marea Unire la Alba-Iulia, iar în decembrie 2019, le vorbeam românilor din Timișoara chiar din balconul Operei, în ziua în care orașul se elibera de comunism, în urmă cu 30 de ani.
Conștiința civică a fost unul dintre reperele noastre importante. Un rol asumat, printre altele, în primăvara lui 2019, când am hotărât să ne alăturam PRO TV în Campania EU Yes la vot… …și, pe final de toamnă, când Europa FM a fost singura instituție media din România care a organizat o dezbatere între candidații la alegerile prezidențiale – peste un 1.300.000 de oameni au urmărit discuția …al cărei ton -foarte civilizat – a fost intens apreciat.
“Nouă ne pasă” – am spus în fața sutelor de mii de români aflați la mare și pe frecvențele noastre atunci când România era în șoc după cazul Caracal. Pentru că, acum, poate mai mult ca oricând, credem că e important să redevenim oameni.
Anul 2020 ne-a schimbat viața, pur si simplu. Criza provocată de coronavirus ne-a făcut să înțelegm că, deși suntem mai departe ca niciodată, acum parca suntem mai apropiați ca oricând. Așa că am lansat un apel pentru o pandemie de solidaritate, care să învingă pandemia de coronavirus. Am învățat că suntem un întreg. Câștigăm sau pierdem împreună. Și v-am spus că sunt lucruri pe care, dacă fiecare dintre noi le face bine, NE FACEM BINE. Și că 1 suntem toți.
La Europa FM, noi știm că orice vis frumos e un vis care merită, mai ales atunci când împlinește visurile unor copii talentați, cu care viața a fost nedrept de dură.
E multă emoție în fiecare poveste pe care o auziți la Europa FM. E bucurie sinceră. Și-un soi de împlinire care parcă te inspiră și mai mult să faci bine. Cât de mult și, mai ales, cât de des poți.
AȘA ESTE Europa FM! Pentru mine. De 20 de ani! La mulți ani!