Confidenţialitate

Pentru ce probleme de vedere ai nevoie de ochelari (P)

Dificultățile legate de vederea clară la distanțe diferite, prezența durerilor de cap sau a oboselii oculare pot fi semne ale unor probleme de vedere și a nevoii de a purta ochelari. Un control optometric periodic poate semnala orice mică tulburare de vedere, înainte de apariția primelor simptome sesizabile. În situația în care te confrunți cu unele neplăceri legate de claritatea vederii, examinarea de specialitate îți oferă un diagnostic corect și soluția potrivită pentru soluționarea deficienței.

Importanța unei consultații optometrice în diagnosticarea problemelor de vedere

Vederea neclară, imaginile dublate, obiectele care par neclare sau au linii nedefinite sunt doar câteva dintre semnele care pot indica necesitatea utilizării ochelarilor de vedere.

Alte simptome care duc cu gândul la probleme legate de vedere sunt:

  • durerile de cap frecvente;
  • ochii obosiți sau iritați;
  • vederea distorsionată;
  • dificultățile de a vedea și de a conduce noaptea;
  • apariția de „aure” sau „halouri” în jurul obiectelor în lumină puternică.

Dacă te-ai confruntat cu vreunul dintre simptomele descrise aici, optează pentru o consultație optometrică în București. Optometristul poate stabili diagnosticul corect și oferi prescripția medicală necesară pentru ochelari.

Cu cât viciile de refracție, precum miopie, hipermetropie, astigmatism, presbiopie, sau alte tulburări ale vederii sunt descoperite în faza de debut, tratamentul acordat conduce la redobândirea vederii clare și corecte. Controlul optometric poate scoate în evidență cele mai mici probleme cu care te poți confrunta, chiar înainte ca simptomele să devină vizibile. Așadar, este evidentă importanța unei consultații optometrice regulare, în menținerea sănătății ochilor. (1)

Miopie

Miopia este o afecțiune oculară în care lumina care pătrunde în ochi tinde să se focalizeze înainte de a ajunge la retină, rezultând o vedere neclară a obiectelor îndepărtate. Simptomele comune ale miopiei includ dificultatea de a vedea obiecte sau detalii de la distanță, în timp ce vederea obiectelor aflate în apropiere se menține clară. În miopie, poți să te confrunți cu dureri de cap, oboseală oculară sau dificultăți în conducerea automobilului, în special pe timp de noapte.

În cazul copiilor, unul dintre primele semne ale miopiei poate fi dificultatea de a vedea la tablă.

Miopia se corectează de obicei cu ajutorul ochelarilor cu lentile concave. Aceștia ajută la focalizarea razelor de lumină direct pe retină, îmbunătățind astfel vederea la distanță. (1), (2)

Hipermetropie

În hipermetropie, vederea obiectelor apropiate este problematică, în timp ce obiectele de la distanță pot fi văzute mai clar. Acest lucru se întâmplă când forma ochiului face ca lumina să se concentreze în spatele retinei.

Simptomele hipermetropiei pot varia în funcție de vârstă și de severitatea afecțiunii. Adesea, copiii și tinerii cu hipermetropie ușoară nu prezintă niciun simptom, deoarece ochii lor se pot adapta. În schimb, persoanele în vârstă pot avea dificultăți în a vedea clar obiectele de aproape. Acestea se pot confrunta cu dureri de cap, oboseală oculară sau disconfort, după activități care solicită vederea de aproape, cum ar fi cititul sau lucrul la calculator. În unele cazuri, vederea încețoșată poate fi prezentă și la distanțe mari.

Tratamentul hipermetropiei se concentrează pe corectarea modului în care lumina este concentrată în ochi. Lentilele convexe, care sunt mai groase în centru, decât la margini, sunt utilizate pentru o corecție eficientă. (1), (2)

Astigmatism

Astigmatismul apare din cauza unei curburi neregulate a corneei sau a cristalinului ochiului. Aceasta poate duce la distorsionarea vederii, indiferent de distanța la care te afli față de obiectul privit. Cele mai frecvente semne ale acestei afecțiuni includ vederea neclară sau distorsionată, dificultăți de vedere în condiții de iluminare scăzută sau pe timp de noapte, senzația de oboseală oculară sau cefalee. În unele cazuri, persoanele cu astigmatism pot experimenta și dificultăți în realizarea unor activități care necesită o vedere de aproape foarte bună.

În multe cazuri, această afecțiune poate fi corectată cu ajutorul unor lentile cilindrice, menite să focalizeze lumina corect, pe retină. (1), (2)

Presbiopie

Presbiopia este o problemă de vedere ce afectează majoritatea oamenilor de peste 40 de ani. Îmbătrânirea înseamnă, printre altele, reducerea capacității ochiului de a se focaliza pe obiectele aflate la distanțe apropiate. Acest lucru poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții.

Simptomele presbiopiei sunt destul de evidente și evoluează treptat. Cel mai obișnuit este dificultatea de a citi textele scrise cu caractere mici, în special în lumină slabă. De asemenea, poți remarca nevoia de a duce materialele de citit mai departe de ochi. În plus, poți să ai probleme în a vedea obiecte la distanțe apropiate, să experimentezi dureri de cap sau oboseală oculară, după activități care implică folosirea vederii de aproape. (1), (2)

Pentru a diagnostica presbiopia, este necesară o consultație optometrică. În magazin, poți beneficia de un consult de specialitate, gratuit, și poți achiziționa dispozitivele medicale necesare, pentru a te bucura de o vedere clară și de o calitate bună a vieții. Tot aici, poți merge pentru controlul optometric periodic, astfel încât să existe o monitorizare eficientă a vederii și a sănătății ochilor tăi.

Problemele de vedere pentru care ai nevoie de ochelari, prezentate în cadrul acestui material sunt doar câteva exemple ale unor deficiențe oculare. De aceea, este întotdeauna recomandat să consulți un optometrist, pentru un examen complet și pentru a obține prescripția corectă de ochelari.

Surse de informare:

  1. Do I Need Glasses? – https://www.healthline.com/health/do-i-need-glasses, Accesat 18.12.2023
  2. Eyes – common problems – https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/eyes-common-problems, Accesat 18.12.2023

Foto: shutterstock.com