Teheranul a ripostat, în noaptea de marți spre miercuri, la uciderea generalului iranian Qassem Soleimani.
Un atac cu rachete balistice a vizat două baze militare folosite de americani în Irak. Răspunsul tensionează și mai mult confruntarea dintre Washington și Teheran.
Autoritățile americane evaluează pagubele provocate de atacuri. Postul de televiziune CNN anunță că nu sunt victime printre forțele americane.
Armata iraniană a lansat mai mult de zece rachete asupra bazelor folosite de armata americană în orașele irakiene Ain al-Assad şi Erbil.
“La 7 ianuarie, în jurul orelor 17.30 (marţi, 22.30 GMT), Iranul a tras mai mult de zece rachete balistice contra forţelor militare americane şi ale coaliţiei din Irak”, a precizat un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării, Jonathan Hoffman, într-un comunicat. “Este clar că aceste rachete au fost trase dinspre Iran şi au vizat cel puţin două baze irakiene care găzduiesc militari americani şi membri ai coaliţiei la Al-Assad şi Erbil”, a precizat acesta.
Atacul iranian vine la cinci zile după asasinarea generalui Qassem Soleimani, la Bagdad, într-un raid american a ordonat de preşedintele Donald Trump.
🔴 🇮🇷 JUST IN 🇮🇷 🔴
PRESS TV EXCLUSIVE
First #IRGC footage emerges showing #Iran missiles targeting #AinAlAssad airbase in #Iraq in response to General #Soleimani‘s assassination.#GeneralSoleimani #DecisiveResponse #SoleimaniAssassination pic.twitter.com/vpXA0HvLXG
— Press TV (@PressTV) January 7, 2020
Liderul de la Casa Albă a fost informat despre cele întâmplate și “monitorizează” situația.
“Rachete lansate din Iran spre două baze militare situate în Irak. Evaluarea victimelor și daunelor are loc acum. Până acum totul bine! Avem, de departe, cea mai puternică și mai bine echipată forță militară din lume!”, a scris Donald Trump într-un mesaj liniștitor publicat pe Twitter.
De altfel, președintele american este așteptat cu o declarație de presă.
Iranul a promis să răzbune uciderea generalului Qassem Soleimani, considerat un temut lider terorist în Occident, artizanul actualelor relații ale Republicii Islamice cu alte state din Orientul Mijlociu.
Ca răspuns la această amenințare, președintele Donald Trump a spus că armata americană poate lovi 52 de ținre iraniene, inclusiv situri culturale.
Gardienii Revoluţiei iraniene, armata ideologică a Republicii Islamice, au sfătuit Washingtonul să îşi recheme trupele americane desfăşurate în regiune “pentru a evita noi pierderi” şi au ameninţat că vor lovi Israelul şi “guvernele aliate” ale Americii.
Întrucât în raid american de vinerea trecută a fost ucis și un lider militar irakian, parlamentul de la Bagdad a votat o rezoluție prin care cere trupelor Statelor Unite să părăsească teritoriul Irakului.
Dacă Donald Trump a eliminat orice intenţie de a da curs acestei solicitări, după o scrisoare care exprima contrariul și care ar fi fost expediată din greșeală de administrația sa la Bagdad, unele țări occidentale au anunţat retragerea militară parţială, alimentând temerile că tensiunile actuale vor sabota lupta împotriva jihadiştilor.