Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a decis azi eliminarea pensiilor de serviciu pentru parlamentari. Inițiatorul legii a fost social democratul Alfred Simonis. Legea s-a bucurat de sprijinul tuturor partidelor politice care au votat proiectul.
Imagini incredibile azi în Parlamentul României unde aleșii discutau eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputați și senatori. Protagonistă a fost Diana Șoșoacă, senator neafiliat. Deranjată de faptul că nu i s-a dat dreptul de a vorbi în plen, Șoșoacă a început să fluiere în plenul reunit
Alfred Simonis, PSD: „Vă rog să luați loc în bancă, doamna senator”.
Diana Șoșoacă: „Vă rog frumos să-mi dați cuvântul…”.
Alfred Simonis, PSD: „Dacă la punctul doi din raport, cu referire la articolul I sunt obiecții sau comentarii, nu sunt adoptat. Dacă la punctul trei din raport, cu referire la articolul II, sunt obiecții sau comentarii, nu sunt adoptat. Avem un amendament respins… Dacă se suține amendamentul respectiv… domnul Andrei Lupu, vă rog”.
Alfred Simonis: „La circ e locul dumneavoastră”
„Mergeți la Circ, doamna Șoșoacă. Mergeți, doamnă, în bancă. Vreți să salvați pensiile speciale ale parlamentarilor? Vreți să aveți pensie specială în continuare? Luați loc în bancă, doamnă, că aici nu e la circ. La circ doamnă, la circ e locul dumneavoastră”, a spus
Dezbaterile pe legea inițiată de social democratul Alfred Simonis au fost perturbate de scandalul provocat de senatoarea Diana Șoșoacă. Aprobarea legii s-a derulat în aceleași fluierături ale senatoarei, într-o atmosferă de ultrași pe stadion.
„Lăsați circul în sală că nu ne intimidează circul. S-au învățat să fie indimidanți, nu-i problemă […] Cu 382 de voturi „pentru”, 3 abțineri și 3 colegi care nu votează, pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate”, a spus Alfred Simonis.
Dezbaterile în plen pe tema eliminării pensiilor speciale
Au început dezbaterile în plen pe tema eliminării pensiilor speciale. Este un pas important în atingerea jaloanelor pentru ca țara noastră să primească bani din planul de redresare și rezilență – spune președintele senatului, Nicolae Ciucă.
„Un alt motiv important al acestei reforme este determinarea de a accesa toate fondurile din Planul Național de Redresare și Reziliență. România nu-și poate permite să piardă aceste fonduri, iar angajamentul coaliției de guvernare este să realizăm toate jaloanele și reformele, inclusiv cea a pensiilor speciale astfel încât să utilizăm toți banii pe care îi avem la dispoziție. Dincolo de acest angajament, poziția Partidului Național Liberal, știți bine, a fost una constantă și consecventă pe acest subiect”, a spus Nicolae Ciucă.
Deși USR susține actul normativ, deputatul Cătălin Drulă a avut câteva reproșuri la adresa membrilor coaliției
„Domnule premier Marcel Ciolacu, președinte al PSD și un susținător al pensiilor speciale, sunteți cel care a semnat în 2015 legea de introducere. Sunteți cei – că aici aveți o responsabilitate împărțită – care ați blocat proiectul USR de eliminare a pensiilor speciale timp de un an și două luni. Proiectul nostru cu exact același conținut ca cel pe care îl votăm azi a fost depus în 6 mai 2022. În timpul în care vorbim, la Senat stă blocat în Comisia Juridică de aproape doi ani de zile proiectul de abrogare a unei noi categorii de pensii speciale, cele ale primarilor”, a spus Cătălin Drulă.
Și președintele AUR, George Simion, a criticat legea eliminării pensiilor pe motiv ca va fi declarată neconstituțională
„Azi votăm acest proiect de lege depus inițial de USR, preluat de PSD. Forma în care este depus este doar de formă, pentru că va fi declarat neconstituțional și faceți tot acest teatru de dragul alegătorilor care ar trebui să mai pună încă o dată, cum au făcut-o în ultimii 33 de ani, ștampila pe voi și faceți de dragul banilor din PNRR acest teatru demn de Caragiale”, a spus George Simion.
Sursa foto: Inquam Photos / George Calin
Citește și: Ședință comună în Parlament pentru eliminarea pensiilor de serviciu ale deputaților și senatorilor | AUDIO