Confidenţialitate

Pensiile speciale ale parlamentarilor se plătesc doar pentru mandate complete

Pensiile speciale ale parlamentarilor se plătesc doar pentru mandate complete, neexistând niciun fost senator sau deputat care să primească un astfel de venit dacă nu și-a dus până la capăt cel puțin un mandat.

Asta rezultă din răspunsurile oficiale transmise de forul legislativ la solicitările G4Media.ro.

Potrivit documentelor transmise de Senat și Camera Deputaților, indemnizațiile pentru limita de vârstă, adică pensiile speciale, plătite unor foști parlamentari pentru doar 28 de luni de mandat se referă la legislatura 1990 – 1992.

Și asta pentru că primul Parlament post-decembrist, ales pe 20 mai 1990, a fost singurul cu un mandat limitat de doar puțin peste doi ani. Toate celelalte șapte legislaturi care au urmat au fost alese pentru mandate de câte patru ani.

Astfel, potrivit răspunsului transmis de Senat, în situația de a primi pensie specială doar pentru cele 28 de luni de mandat ale legislaturii 1990 – 1992 se află 18 foști senatori. Ei primesc și cea mai mică indemnizație pentru limită de vârstă, în cuantum de 2.131 de lei pe lună.

La polul opus, cea mai mare pensie specială plătită unui fost senator este de 14.930 de lei pentru trei mandate complete de câte patru ani.

Și Camera deputaților a transmis un răspuns identic: ”nu există foşti deputaţi care nu au avut cel puţin un mandat complet şi care să beneficieze de indemnizaţia de limită de vârstă.

Potrivit Camerei, ”există foşti deputaţi care au exercitat mandatul în legislatura 1990-1992 şi care beneficiază de indemnizaţia de limită de vârstă, suma cuvenită fiind calculată pentru cele 28 de luni de mandat complet”, situație în care se află 81 de persoane.

Așadar, 99 de foști parlamentari primesc pensii speciale pentru mandat de doi ani și patru luni, exercitat legislatura care a început pe 20 mai 1990 și s-a încheiat pe 16 octombrie 1992.