Confidenţialitate

Pensiile private ar putea fi impozitate cu cotele progresive introduse pentru pensiile speciale. Reacția lui Radu Crăciun, președintele APAPR: „O ambiguitate care creează o situație anormală” | AUDIO

Încă un atac la Pilonul II de pensii private. De la 1 ianuarie 2024, Finanțele vor să le impoziteze cu cotele progresive de 15% sau 20%, introduse pentru câştigurile de capital. Acesta e cel mai nefavorabil regim fiscal dintre toate produsele de economisire sau investire din România. Mai exact, o prevedere neclară din Ordonanța de modificare a Codului Fiscal permite ca sistemul de pensii private obligatorii – care este unul contributiv – să fie impozitat la fel ca un sistem necontributiv, aşa cum sunt pensiile speciale.

Radu Crăciun, preşedintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat: „Prin modul în care legislația a fost formulată acum apare această situație de confuzie prin care potențial și câștigurile de capital ale pensiilor private ar fi considerate ca fiind necontributive, ceea ce nu este corect”

Radu Crăciun: „Ambiguitatea legislativă încadrează câștigul de capital obținut prin investirea contribuțiilor în sistemul de pensii private la sume necontributive – așa cum sunt considerate pensiile speciale. Ori, randamentul de capital este rezultatul investirii exact a contribuțiilor pe care oamenii le-au făcut. Deci este o ambiguitate care creează o situație anormală prin care un sistem eminamente contributiv – așa cum este sistemul de pensii private – este impozitat aidoma unui sistem necontributiv așa cum sunt pensiile speciale”.

Manuela Nicolescu: Deci, în consecință, cereți să se mențină actuala cotă și să se modifice Ordonanța?

Radu Crăciun: „Exact. Planul era să fie vorba de o impozitare de 10% pe câștigul de capital – deci o cotă de impozitare unică. Așa era legislația inițială, înainte să apară această situație care și-a propus să abordeze pensiile speciale. Ori, prin modul în care legislația a fost formulată acum apare această situație de confuzie prin care potențial și câștigurile de capital ale pensiilor private ar fi considerate ca fiind necontributive, ceea ce nu este corect”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

APAPR: Aplicarea unui impozit progresiv i-ar penaliza pe cei care cotizează și beneficiază de pensii private

În prezent, plățile din fondurile de pensii private sunt impozitate cu cota de 10%, la fel ca la pensiile plătite din sistemul public. Asociația pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR) avertizează că aplicarea unui impozit progresiv i-ar penaliza pe cei care cotizează și beneficiază de pensii private.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat a cerut Autorității de Supraveghere Financiară și Ministerului Finanțelor să clarifice cât mai urgent ambiguitatea legislativă.

„Trebuie să fim alerți tot timpul, că apar surprize, după cum se vede”, a spus la Europa FM preşedintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat, Radu Crăciun.

În ultimul timp au existat mai multe încercări de a schimba sistemul Pilonului II de pensii.

Chiar în proiectul noii legi a pensiilor, un „sau” schimbat cu un „și” putea face ca peste un milion de persoane – care plătesc contribuții de asigurări sociale, dar care nu au contract individual de muncă – să nu mai contribuie la Pilonul II de pensii private.

Dacă Ministerul Muncii nu ar fi modificat prevederea neclară, acestora nu le-ar mai fi fost virate contribuțiile către fondurile de pensii private.

În plus, în pachetul de măsuri fiscale, Guvernul a decis că IT-iștii nu vor mai contribui obligatoriu la Pilonul II. Dacă doresc, trebuie să solicite acest lucru în mod expres.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Marcel Ciolacu, despre legea pensiilor speciale: Nu poți schimbi în două luni de zile nedreptățile și inechitățile făcute în 30 de ani | VIDEO