Penitenciarul Poarta Albă, cu o vechime de 75 de ani, se modernizează. Penitenciarul VIP-urilor, așa cum este cunoscut, se află într-un amplu proces de reconstrucție și reparații. Cu fonduri norvegiene sau de la bugetul statului. Deținuții vor avea celule cu aer condiționat, săli de sport și toate condițiile impuse de standardele europene.
Penitenciarul Poarta Albă, care are o suprafață de 35 de hectare, își va schima înfățișarea. În numai două săptămâni la secția Valu lui Traian va fi desemnat constructorul care va ridica un pavilion de 80 de locuri.
„Vor fi camere cu maxim șase persoane private de libertate. Urmează să aibă și aer condiționat aici în camerele astea, trebuie să aibă calorifere. Acesta este viitorul”, spun reprezentanții penitenciarului.
Proiectul implică și organizarea unor cursuri de calificare pentru meseria de sudor electric, folositoare după detenție. Au început deja, iar deținuților înscriși li se scade din pedeapsă:
„Dacă aș deveni destul de bun, nu cred că ar fi o problemă că am fost încarcerat. Pentru ce ați fost încarcerat? Trafic de droguri”.
Toate cele 87 de pavilioane din penitenciar sunt la parter. În timpul zilei ușile sunt deschise, deținuții pot ieși în curțile pline de verdeață. De aceea penitenciarul era preferat de persoanele publice condamnate la închisoare, ne-a explicat un deținut închis pentru tentativă la omor:
„Am mai fost și pe alte pușcării. Aici e diferență mare. În ce sens. E aerisire, în alte părți stai numai pe cameră. Condiții avem, apă caldă avem. Toți suntem la muncă, toți lucrăm în schimburi la blocul alimentar. Cei care sunt pe exterior, afară, pleacă la 7,00, vin la 14,00.”
Penitenciarul se confruntă însă cu deficitul de personal, spune directorul adjunct Claudia Axinte:
„Folosim, câteodată, și deținuți pentru asigurarea pazei. Și pentru că ei muncesc, primesc zile câștig. De exemplu dacă muncesc o lună de zile li se scade șapte zile din pedeapsă”.
Penitenciarul Poarta Albă are 1.000 de deținuți, în regim deschis și semideschis: 600 la Poarta Albă și 400 la secția exterioară Valu lui Traian.
Sursa foto: Lucian Baraitaru/ Poarta Albă