A început a treia zi de pelerinaj la moaștele Sfintei Parascheva. Zeci de mii de enoriați s-au închinat la racla cu moaștele Sfintei în primele două zile, cu un record sâmbătă: 40.000. Totodată, zeci de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, unele fiind transportate la spital.
Preotul Lucian Apopei, director de comunicare a Arhiepiscopiei Iașilor:
„Programul Catedralei Mitropolitane cu prilejul hramului sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva este încărcat cu slujbe închinate atât Sfintei Cuvioase Parascheva cât și Sfântului Paisie Velicicovschi, ale cărui sfinte moaște au fost aduse de la Neamț. Noi ne-am așteptat aici la un aflux mai mare de credincioși ținând cont că anul acesta nu am mai vorbit despre restricții, despre pandemie. A fost un număr record de credincioși, aproximativ 40.000 de pelerini în prima zi a pelerinajului.”
Zeci de mii de pelerini veniți din toată țara au venit să se închine la racla Cuvioasei Parascheva, mânați de diferite motive.
„Acum, doi ani n-am mai venit, a vost pandemie. Măicuța ne ajută, cuvioasa ne ajută. Am stat de la 10.00 la 12 jumate, două ore jumate la rând, pentru familie, pentru copii, pentru sănătate, pentru binele casei, să fie liniște și pace și libertate, să avem libertate să nu mai fim iarăși închiși”, spune o femeie prezentă la pelerinajul Cuvioasei Parascheva.
„Cine își poate aranja viața să și-o organizeze după sfintele sărbători astea mari care ne ducem în pelerinaje, cunoaște de la un pelerinaj la altul o îmbunătățire în viața de familie, în viața socială, la serviciu, oriunde. E foarte important”, spune o altă credincioasă venită la Iași.
„Mă rog de sănătate, pentru copii, a fost o minune, o liniște sufletească. Venim de ani de zile”, mărturisește o altă femeie venită în pelerinaj la Sfânta Parascheva.
20.000 de credincioşi au sosit, duminică seară, la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei pentru a lua parte la pelerinajul Calea Sfinţilor, procesiune în care racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost purtată pe străzile din centrul Iaşiului, o procesiune organizată după doi ani de restricții impuse din cauza pandimiei de Covid.
La fel ca în ultimii 19 ani, baldachinul a fost împodobit cu flori de familia Buștei, care au adus trei tipuri de crini și crizanteme, cinci tipuri de trandafir.
Foto: Inquam Photos / Liviu Chirica