Speranța de viață în România este cu aproape 6 ani mai mică decât în Uniunea Europeană, arată un raport al Comisiei Europene. Epidemia de coronavirus a dus la pierderea unor progrese făcute în ultimii 20 de ani.
Între anii 2000 și 2019 speranța de viață în România a crescut cu 4 ani. A ajuns astfel la 75,6 ani. Pandemia a adus o scădere de 1,4 ani. Și în restul Uniunii Europene a fost o reducere a speranței de viață, doar că de două ori mai mică decât la noi.
Sunt date dintr-un raport al Comisiei Europene privind sănătatea din România.
Una dintre cele mai mari probleme – aproape jumătate dintre decesele de la noi sunt asociate unor factori de risc. Avem rată mare de fumători, de consum de alcool și sedentarism și diete nesănătoase. Obezitatea și fumatul în rândul adolescenților au crescut constant în ultimele două decenii.
În același timp, dăm puțini bani pentru prevenție și îngrijire primară, ceea ce duce la număr mare de decese pentru boli vindecabile cum ar fi cancerul de sân, cervical și de prostată.
Raportul mai arată și că media deceselor înregistrate la un milion de locuitori de la debutul pandemiei şi până la sfârşitul lunii august din acest an este cu 12 procente mai mare în România decât media ţărilor din Uniunea Europeană.
Iar numărul real al deceselor care au legătură cu COVID, poate fi mai mare, arată analiza Comisiei.
Autor: Iulia Nagy
Citește și: Revelion 2022: Românii caută destinații în țările cu mai puține restricții | AUDIO