Confidenţialitate

PE condamnă toate formele de rasism, ură și violență și solicită măsuri urgente

Într-o rezoluție adoptată de vineri cu 493 voturi “pentru”, 104 “împotrivă” și 67 abțineri, Parlamentul European „condamnă cu fermitate decesul îngrozitor al lui George Floyd” în SUA, precum și omorurile similare peste tot în lume. Deputații solicită autorităților SUA să întreprindă măsuri hotărâte pentru a elimina rasismul structural și inegalitățile, condamnă acțiunile de reprimare întreprinse de poliție împotriva protestelor pașnice și a jurnaliștilor, precum și amenințarea președintelui american de a recurge la forțele armate și retorica sa provocatoare.

Legislativul comunitar sprijină recentele proteste masive din întreaga lume împotriva rasismului și a discriminării și condamnă „ideea supremației rasei albe sub toate formele ei”. Deputații denunță „actele de jaf, incendiere, vandalism și distrugere a proprietăților publice și private cauzate de anumiți demonstranți violenți”, solicitând în același timp ca „utilizarea disproporțională a forței și tendințele rasiste ale organelor de aplicare a legii” să fie denunțată de fiecare dată oricând și oriunde ar apărea.

Utilizarea forței de către autoritățile de aplicare a legii ar trebui „să respecte întotdeauna legea, în mod proporțional, doar dacă este necesar și în ultimă instanță”, subliniază deputații, insistând asupra faptului că „utilizarea excesivă a forței împotriva mulțimilor contravine principiului proporționalității”. PE subliniază, de asemenea, necesitatea sancționării cazurilor de brutalitate și de abuz din partea poliției, precum și „dreptul cetățenilor de a înregistra scene de violență comisă de poliție și care pot fi utilizate ca dovezi”.

Textul solicită UE și statelor sale membre să pună capăt discriminării și utilizării prejudecăților rasiale și etnice, sub orice formă, în procedurile de aplicare a legii penale, în măsurile de combatere a terorismului și în măsurile de control al imigrației. Noile tehnologii din domeniu trebuie să fie concepute și utilizate astfel încât să nu creeze un risc de discriminare a minorităților rasiale și etnice.

Poliția și autoritățile de aplicare a legii trebuie să aibă „un raport exemplar în materie de combatere a rasismului și de combatere a discriminării” și ar trebui să consolideze formarea în acest sens, afirmă eurodeputații, solicitând de asemenea creșterea diversității în cadrul forțelor de poliție.

Forțele de poliție și de aplicare a legii trebuie să dea dovadă de o „reputație exemplară” în ceea ce privește combaterea rasismului și a discriminării, și să îmbunătățească formarea angajaților în acest sens, adaugă eurodeputații.

Potrivit Parlamentului, instituțiile UE și statele membre ar trebui să recunoască în mod oficial injustițiile din trecut și crimele împotriva umanității comise împotriva persoanelor de origine africană, a persoanelor de culoare și a romilor. De asemenea, deputații declară comerțul cu sclavi o crimă împotriva umanității.

Combaterea discriminării indiferent de motive trebuie să fie o prioritate a UE, și prin urmare, eurodeputații solicită Consiliului „să deblocheze imediat și să finalizeze negocierile cu privire la directiva transversală privind combaterea discriminării”, care este blocată din momentul în care Comisia a venit cu propunerea respectivă în 2008.

Rezoluția subliniază că exprimarea cu tentă rasistă și xenofobă nu intră în spectrul libertății de exprimare. Eurodeputații regretă faptul că forțe politice extremiste și xenofobe din întreaga lume recurg la „denaturarea faptelor istorice și a datelor statistice și științifice și utilizează un simbolism și o retorică ce amintesc de anumite aspecte ale propagandei totalitare, printre care rasismul, antisemitismul și ura față de minorități”.