Confidenţialitate

PE a adoptat legislația salariilor minime. Acestea ar putea crește în următorii doi ani | AUDIO

Salariul minim pe economie ar putea crește în următorii doi ani grație unei directive aprobate la nivel european. Parlamentul European a aprobat o directivă prin care statele din blocul comunitar trebuie să asigure venituri minime pentru standarde de viață decente, conform documentului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În calculul ce vizează salariul minim, țările europene trebuie să țină cont de costul vieții și de nivelul general al salariilor. Statele pot utiliza ca măsură de referință costul unui coș de alimente și servicii, notează directiva aprobată la nivel european. De asemenea, nivelul salariului minim poate fi fixat la 50% din salariul mediu brut.

În același timp, trebuie încurajată și negocierea veniturilor la nivel colectiv, au mai stabilit europarlamentarii.

PE a adoptat legislația salariilor minime cu 505 voturi pro și 92 împotrivă

Parlamentul European a adoptat, cu 505 voturi pentru, 92 împotrivă și 44 abițineri, noua legislație privind salariile minime din Uniune care are ca obiectiv pricipal asigurarea unui nivel de trai decent.

Statele membre au la dispoziție doi ani pentru implementarea directivei.

În România, salariul minim brut este de 2.550 de lei. Cele mai mari salarii minime din UE sunt în Luxemburg, Irlanda și Germania, iar cele mai mici în Bulgaria, Letonia și Estonia.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Air France majorează cu 5% salariile angajaților și le oferă câte un „bonus excepțional” de 1.000 de euro