Confidenţialitate

PE a adoptat „Legea pentru restaurarea naturii”: Noi măsuri pentru protecția naturii vor intra în vigoare până în 2030 | AUDIO

Noi măsuri pentru protecția naturii vor intra în vigoare până în 2030, după ce Parlamentul European a adoptat o lege în acest sens. Au fost dezbateri aprinse în plenul de la Strasbourg. „Legea pentru restaurarea naturii” s-a lovit de critici din partea a sute de eurodeputați, care au argumentat că agricultura va fi grav afectată. Opoziția lor nu a fost însă suficientă cât să răstoarne rezultatul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Aceasta a fost reacția celor 336 de eurodeputați, în special politicieni de stânga și cei din grupul verzilor, după ce legea pentru restaurarea naturii a fost votată. În schimb, 300 de europarlamentari s-au opus, printre care membri partidului popular european, RENEW și alte formațiuni de dreapta.

Ei au propus și votat însă unele amendamente care au schimbat legea față de prima variantă.

Inițiatorii au spus că legea își propune oprirea declinului populațiilor de albine, oprirea tăierilor de spații verzi din orașe, dar și creșterea acestora și refacerea anumitor ecosisteme cum ar fi cele forestiere sau unele folosite acum în agricultura intensivă.

Nicu Ștefănuță: „Legea refacerii naturii ne-ar ajuta mult în România”

Iată ce spune europarlamentarul Nicu Ștefănuță, din grupul verzilor, într-o discuție cu jurnaliștii la Strasbourg.

Legea refacerii naturii ne-ar ajuta mult în România. În primul rând, spațiile verzi la care suferim – nu doar bucureștenii, ci și clujenii, timișorenii, ci și multe alte orașe din România. Și, după mine, este punctul cel mai sensibil pentru că observăm în România o accelerare a intereselor din zona imobiliară”, a spus europarlamentarul Nicu Ștefănuță.

Siegfried Mureşan, despre îngrijorarea fermierilor

Pe de altă parte, liberalii care au criticat legea și susțin că aceasta îi va afecta pe fermieri și pescari, iar în final securitatea alimentară. Eurodeputatul român Siegfried Mureşan: „Îngrijorarea, în special din partea fermierilor, este că ar trebui să lase necultivat o parte din terenul lor fără a primi nicio formă de compensare, de exemplu, un amendament pe care l-am susținut și eu prin care cerem compensări financiare pentru fermierii afectați – acel amendament a trecut”.

Pentru a in vigoare, Parlamentul trebuie să negocieze cu Consiliul European forma finală a legislației.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Rezoluția care susține aderarea României la Schengen a fost votată în PE. Europarlamentarul Victor Negrescu: „Avem un guvern de dreapta care împiedică extinderea zonei Schengen” | AUDIO