Pe 8 aprilie, o eclipsă totală de soare va întuneca cerul Americii de Nord, urmându-și traseul pe coastele Mexicului până în Canada, trecând prin Statele Unite.
Este pentru prima dată, după aproape 7 ani, când un astfel de eveniment are loc în această parte a lumii. Următorul va avea loc în 2044.
În timpul eclipsei, ce va dura 4 minute și 28 de secunde, specialiștii NASA vor efectua o serie de experimente.
Posibilele efecte ale eclipsei asupra comportamentului oamenilor și animalelor – acestea se numără printre datele ce vor fi colectate de NASA în timpul eclipsei totale de Soare.
Când Luna va acoperi complet discul central al Soarelui, specialiștii vor analiza și coroana solară, prea puțin studiată până acum din pricina rarității evenimentului și a timpului scurt de producere.
Este un moment bun de studiu, afirmă specialiștii, fiindcă Soarele se află în prezent aproape de apogeul activităţii sale, moment care revine la fiecare 11 ani.
Oamenii de ştiinţă vor analiza și schimbările din ionosferă, partea superioară a atmosferei Pământului, pe unde trec mare parte din semnalele de comunicaţii.
Nu în ultimul rând, într-un experiment de știinţă participativă, NASA încurajează oamenii să observe ceea ce văd și aud în jur și să transmită datele printr-o aplicație mobilă dedicată.
SURSA FOTO: Shutterstock