Paul Olteanu activează ca Master Trainer și Executive Coach, specializat în comunicare, neuroștiință și procese de transformare. Este și realizatorul podcastului Mind Architect. Paul a fost invitatul Adrianei Nedelea în prima emisiune Piața Victoriei din anul 2022. Au vorbit despre ce ne frământă și ce ne bucură după toată această perioadă de pandemie care pare că nu se mai termină.
Fricile care s-au accentuat cel mai mult în pandemie
„Cred că fricile sunt diferite pentru fiecare persoană. Sunt convins că între ascultătorii noștri sunt oameni care se tem pentru sănătatea lor, pentru sănătatea copiilor, familiei sau pentru siguranța locului de muncă”, a spus Paul Olteanu la Europa FM.
Paul Olteanu a adus în prim-plan cele două elemente care sunt fundamentate în biologia umană și sunt stresori universali care nu țin cont de gen, educație sau cultură.
„Cei doi stresori universali pe care pandemia ni i-a zgândărit foarte tare sunt:
1 – Lipsa de certitudine sau de predictibilitate – Vezi școlile: săptămâna asta mergem la școală sau nu mergem la școală, este online sau nu este online;
2 – Lipsa de control asupra propriilor circumstanțe – Și în dezbaterea aceasta și în tensiunea pro-vaccin, anti-vaccin, pro-mască, anti-mască, oamenii vin cu argumentul <<Băi, eu nu vreau să decidă altcineva pentru mine>> – care este fundamentat în biologia noastră”, a explicat Paul Olteanu la Europa FM.
„Este firesc să ne enerveze și să producă reacții emoționale intense îngrădirea libertății și este nevoie de natura noastră mai bună și mai înțeleaptă să putem să depășim reflexul acesta emoțional de bază, dar lipsa de certitudine și lipsa de control sau de autonomie sunt stresori universali și dacă vrem să reducem stresul din viața noastră aici trebuie să ne uităm: Cum pot să aduc mai multă certitudine și predictibilitate? Cum pot să aduc mai mult control în viața mea? ”, a adăugat Paul Olteanu.
Bucuriile pe care le-am uitat în pandemie
„Pandemia, luându-ne niște lucruri pe care înainte le luam de-a gata, acum ne învață să le apreciem din nou. Acum toată provocarea este ca atunci când avem parte de ele să ne bucurăm de ele, nu să ne enervăm când ne sunt luate de circumstanțe. Este o idee foarte fină între a te bucura când primești ceva ce contează pentru tine versus a te frustra când nu ai acces la lucrul acela pentru că e un scop mai înalt – de pildă, sănătatea publică – care te împiedică să ai acces la el. Și cred că este un moment bun să ne bucurăm iar de o plimbare în parc, de capacitatea de a face mișcare”, a adăugat Paul Olteanu.
„Cred că pandemia a adus și multe lucruri potențial bune în viața noastră, cum ar fi – cel puțin gândindu-mă la experiența personală – faptul că nu mai stau în trafic două ore în fiecare zi. Faptul că unele categorii profesionale pot lucra și remote – mare privilegiu să poți să-ți continui activitatea profesională, chiar dacă o faci de acasă”, a mai spus Paul Olteanu.
Emisiunea Piața Victoriei cu Adriana Nedelea și Paul Olteanu
Sursa foto: Europa FM
Citește și: Prima tranșă de vaccinuri anti-COVID pentru copii ajunge în România peste 2 săptămâni
Autor: Carmen Zanfir