Confidenţialitate

Patronii români găsesc tot mai greu angajați pentru afacerile lor

Fenomenul migrației afectează grav forța de muncă din țara noastră.

Ne pleacă medicii, inginerii, cercetatorii, dar nu mai avem nici muncitori pentru micile afaceri, se plâng patronii.

Zona de sud a României este cea mai depopulată, iar județul Teleorman este fruntaș când vine vorba de cei care aleg să plece în străinătate.

De aici și dificultatea patronilor de a găsi angajați.

Nicușor Lină are un restaurant în Alexandria și spune că își găsște cu greu chelneri și oameni care să lucreze în bucătărie.

”Eu am o afacere mică, un restaurant în Teleorman. Și e greu pentru că Teleormanul e cel mai depopulat județ, nu mai sunt școli profesionale pentru calificarea celor care vor să lucreze, tinerii sunt plecați din județ, iar cei în vârstă nu vor să lucreze. Mă descurc foarte greu. Angajez necalificați, încerc să-i calific la locul de muncă, după ce prind experiență pleacă în București sau în străinătate. Nu sunt singurul în această situație. Am un prieten care lucrează în industria lemnului. Cu aceeași situație se confruntă. Ușor-ușor, lumea a plecat. ”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De când fenomenul migrației s-a amplificat, autoritatile romane nu au gândit programe de migratie, prin care cei plecati sa fie tentati sa se intoarcă.

Sociologul Dumitru Sandu, profesor de sociologie la Universitatea din Bucuresti ne dă exemplul crizei forței de muncă din domeniul medical.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit unui barometru realizat recent pe un grup de 150 de oameni de afaceri şi experţi în resurse umane, decalajul dintre cererea de forţă de muncă specializată şi ofertă se va accentua anul acesta, pe fondul creşterii emigraţiei.