Taxele din industria IT: reprezentanții patronilor din această industrie cer Guvernului să revină cu un pachet de facilități. Prin noul Cod Fiscal, acestea au fost eliminate. Spre exemplu, de la 1 noiembrie a fost anulată scutirea de impozit pe venit. Această scutire se mai aplică doar pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 RON inclusiv.
Mihai Matei: România transmitea în exterior că este o economie foarte prietenoasă cu IT-ul. În momentul acesta nu mai este
Președintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) – Mihai Matei, într-o dezbatere organizată de confederația patronală Concordia.
„Acum suntem într-un moment nu tocmai fericit pentru că ultimul pachet de modificări fiscale a afectat destul de tare industria de IT și dincolo de impactul fiscal, impactul economic, aici România avea un mare avantaj pentru că transmitea în exterior acest mesaj că este o economie foarte prietenoasă cu IT-ul, ceea ce în momentul acesta nu mai este. Trebuie să punem ceva în loc”, a spus președintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) – Mihai Matei.
Mihai Matei: „Trebuie să începem să avem măsuri și politici publice care să susțină inovația”
E nevoie de programe care să susțină producția din acest domeniu, mai spune liderul asociației din industria software:
„Ce trebuie să punem în loc, din punctul meu de vedere, trebuie să începem să avem măsuri și politici publice care să susțină inovația. Spre exemplu: fonduri care sunt focalizate pe startupuri inovative. Dar acolo iar este nevoie de mare atenție de cum se implementează lucrurile acestea. Pentru că dacă facem un Startup Nation, un Startup Nation Plus și așa mai departe nu o să vedem mare lucru. După care trebuie și măsuri fiscale prietenoase pentru startupuri”, a mai spus Mihai Matei.
Jurnalistul Răzvan Botea: 10% din PIB sunt în IT
În ultimele două decenii, creșterea sectorului IT a fost una considerabilă, notează jurnalistul Răzvan Botea, Ziarul Financiar:
„Industria IT în România în ultimii 15-20 de ani a explodat efectiv. Dacă ne uităm ca pondere în PIB, IT-ul și câteva zone conexe… 10% din PIB sunt acolo. 7% doar IT-ul, plus încă alte chestiuni de tipul outsourcing”, a explicat jurnalistul Răzvan Botea.
Sursa foto: Shutterstock