Proprietarii hotelurilor de pe litoral vor să trimită Guvernului toate cheile camerelor în care în mod normal, ar fi trebuit cazați turiștii.
Într-un interviu pentru Europa FM, președintele Federației Patronatelor din Turism, consideră că dacă propunerile autorităților privind funcționarea hotelurilor și pensiunilor după 15 mai s-ar aplica întocmai, sectorul turistic ar intra în faliment.
“Este o aberație. O să înmormântăm turismul. Vom trimite Guvernului toate cheile hotelurilor de pe litoral sau din stațiuni. Pentru că în acest mod, costul nostru pentru a funcționa ar fi mai mare decât venitul. Ar trebui să vină să vadă personal ce înseamnă acest lucru. Pentru că văd că Guvernul actual este mai preocupat de bugetari decât de privați. Ce facem acum? Facem două Românii, una privată și alta de stat?”, se întreabă Mohammad Murad.
Ca și până acum, hotelierii nu vor avea voie să ofere cazare în scop turistic. Din acest motiv, aproape toate unitățile de cazare s-au închis în ultimele două luni și spune Mohammad Murad, nici după 15 mai nu se vor deschide prea multe.
“Avem sub 1% grad de ocupare pe toate hotelurile. Cele care erau deschise sunt sub 5%. Turismul de afaceri reprezintă în jur de 30%. Dacă nu deschidem și în scop turistic, puțini hotelieri își vor asuma să meargă în pierdere. A spus domnul Prim Ministru că HORECA reprezintă doar 2%. Este vorba de 400.000 de oameni care muncesc în hoteluri și restaurante. Dacă nu este interesat de 400.000 de salariați activi, atunci e foarte trist”, adaugă Mohammad Murad.
Președintele Federației Patronatelor din Turism consideră că România ar trebui să ia exemplul altor state din regiune.
În plus, hotelierii care s-ar încumeta să deschidă după 15 mai și ar respecta întocmai a măsurile propuse de Guvern, ar trebui să crească și foarte mult tarifele: “Grecia a luat măsuri clare. Facem testare în stațiuni, dacă e nevoie și noi suportăm costurile. Orice persoană intră în Grecia va fi testată în aeroport. Și atunci, de ce România să nu ia aceleași măsuri? Toate măsurile impuse de guvern, respectate, ne costă cel puțin 25 de euro per turist. Numărul de angajați de care avem nevoie, mărirea numărului orelor de masă, toate substanțele necesare, contractele pentru dezinsecție. Toate au foarte mari costuri”.