Confidenţialitate

Pastorul Viorel Oprișan a schimbat complet o comunitate de romi. „Acest virus al rasismului va muri” | VIDEO

Mona Nicolici și pastorul Viorel Oprișan s-au întâlnit, la Piața Victoriei, pentru a discuta despre comunitatea de romi Boldești-Scăeni și despre impactul pe care o mentalitate diferită îl are asupra unor cetățeni marginalizați de societate.

Viorel Oprișan a vorbit despre impactul pe care l-a avut o decizie luată de mama lui, pe când acesta era foarte mic:

„Cred că sunt un om care a primit un har special de la Dumnezeu. Mama și-a dat seama că nu se poate ocupa de educația noastră dacă va rămâne cu noi în cartierul de romi și a decis să ne mute într-o altă parte a orașului, ca să se poată ocupa de noi. (…) Nu aveam îmbrăcăminte, dar ea muncea în plus și, când câștiga un ban, ne îmbrăca, făcea rate la magazine ca să ne îmbrace pe toți 4.”

Pastorul a preluat apoi modelul mamei, pentru că a făcut același lucru cu cei 10 copii ai săi, dintre care 8 biologici și 2 adoptați. Acesta a povestit, la Europa FM, despre momentul în care și-a dat seama că vrea să fie pastor:

„După Revoluție, în România s-a manifestat o foame de spiritualitate, o aveam și eu, simțeam nevoia de o împlinire spirituală. Aveam o slujbă plătită binișor, nu trăiam prin baruri, aveam o fetiță, despre soția mea mă lăudam că era cea mai frumoasă, dar îmi lipsea ceva. Cineva m-a chemat să ascult Evanghelia lui Dumnezeu.”

Așa a început Viorel Oprișan se îndrepte către Dumnezeu și să-i ajute și pe ceilalți din comunitate. Care este secretul muncii sale?

„Cred că secretul meu s-a născut dintr-o iubire profundă pentru oameni. Pe mine munca nu mă epuizează, mă alimentează, eșecurile mă ajută să fiu mai ambițios (…) omul poate să ajungă foarte sus”, mărturisește pastorul.

Ușor, au început să se vadă și rezultatele muncii sale, iar apoi întreaga comunitate s-a transformat, povestește Viorel Oprișan.

„Părinții au văzut că și copiii lor pot să citească, mentalitatea faptului că ei credeau că nu e bună școala a dispărut complet”, spune pastorul, în contextul în care numărul copiilor care nu merg la școală este de 3 ori mai mare în comunitățile de romi.

În comunitatea de la Boldești-Scăeni există acum două centre de after-school, unde se desfășoară inclusiv programe de parenting. Iar lucrurile nu se opresc aici, după cum spune invitatul Monei Nicolici:

„Ne gândim serios la un proiect foarte special, încercăm să construim ceea ce noi numim un cartier social. (…) Intenția este să construim cât mai multe case în care să locuiască familii care doresc să îngrijească copii în plasament, să ofere o dragoste de tată și de mamă celor care nu au avut șansa aceasta.”

Cât despre finanțarea tuturor acestor proiecte, pastorul spune că banii au venit, de cele mai multe ori, tot de la oamenii din comunitate:

„Clinica medicală a fost construită cu donații pe care tinerii noștri din biserică le-au obținut în urma unor concerte în Statele Unite. O parte din bani au venit de la unele companii, dar cea mai mare parte a fost din buzunarele noastre și prin munca oamenilor, care nu au cerut niciun ban.”

Ajutorul de la politicieni nu a venit, însă nici nu a fost așteptat, mai spune Viorel Oprișan:

„Niciun fel de ajutor din partea celor care ar trebui să ne reprezinte pe noi, comunitatea romă. Ei nu au nicio legătură cu mesajul nostru, mesajul lor a fost unul de tip interlop. Nici nu m-am așteptat să primim vreun ajutor sau reprezentare din partea lor.”

Despre ultimele luni, marcate de pandemia de coronavirus, pastorul spune că au fost încărcate cu muncă și, din fericire, în comunitatea sa nu a fost înregistrat niciun caz de infecție cu SARS-CoV-2:

„În comunitatea noastră nu am avut niciun caz de COVID, ne-am protejat cât am putut, am păstrat distanța, am pus și măști, i-am învățat pe copii să spele pe mâini. Această pandemie cred că ne-a ajutat, ne-am dat seama că, atunci când lumea este în stand-by, noi nu avem timp pentru asta, am construit la spital, am construit cea de-a doua biserică, aceste bariere n-au existat în ceea ce ne privește.”

Iar cea de-a doua biserică, realizată în aer liber, este una cu totul specială, întrucât are o cameră „mama și copilul„, în care mamele pot merge să alăpteze, în timp ce participă la slujbe.

„Dacă o mamă nu poate să participe la slujbă pentru că o reține copilul, trebuie găsită o soluție”, spune pastorul, la Piața Victoriei.

La clinica construită acum ar urma să lucreze personal din comunitatea de la Boldești-Scăeni, mai spune pastorul:

„Această clinică medicală va fi deservită, în mare parte, tot de personal din comunitatea noastră. Avem 4 asistente medicale și un doctor, tot fată, care vor să deservească această clinică tot voluntar. Clinica nu este doar pentru comunitatea romă, este pentru oricine dorește să vină să fie ajutat. Dorim ca cea mai mare parte a serviciilor medicale să fie oferite gratuit.”

O astfel de implicare a dus la eliminarea decalajelor dintre copiii romi și alți copii, spune Viorel Oprișan, care speră că exemplul comunității sale va fi preluat și de alții:

„În comunitatea noastră deja nu mai sunt decalaje. Ceea ce noi încercăm să facem este să trăim o viață care să nu dea apă la moară celor „virusați„ cu acest virus al rasismului. Atunci, acest virus va muri prin inaniție, pentru că nu va mai avea cu ce să fie hrănit.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală:

Sursa foto: Facebook/Viorel Oprisan