Partidul Popular Austriac, cel al cancelarului Karl Nehammer, a obținut sub 40% dintre voturile exprimate ieri în landul Austria Inferioară, ceea ce reprezintă o scădere de 10%. Este landul care, potrivit mai multor analiști, dă tonul în alegerile generale. Asta înseamnă că a pierdut majoritatea absolută în Parlamentul din această regiune. În schimb, Partidul Libertăţii, de extremă dreapta, a obţinut cel mai bun rezultat al său de până acum: 24,5%. În acest context, obținerea unui vot favorabil din partea Austriei în ceea ce privește extinderea Spațiului Schengen pare și mai greu de îndeplinit acum.
Partidul de pe locul II, cu opinii mai ferme în ceea ce privește migrația, consideră acum, că trebuie să se pună capăt „sistemului OeVP” din Austria inferioară, învinuind totodată partidul cancelarului Karl Nehammer pentru creşterea semnificativă a numărului de solicitanţi de azil pe parcursul anului trecut.
La București, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că rezultatul alegerilor din Austria arată absenţa impactului folosirii temei Schengen în campanie.
Iar Guvernul de la București continua negocierile. Ultimele discuții au fost cu reprezentanții Suediei.
Bogdan Aurescu: Președinția suedeză este extrem de hotărâtă să ne susțină
Stockholmul va începe consultări cu celelalte state ale blocului comunitar, inclusiv cu Austria, în vederea obținerii consensului privind extinderea Schengen, a explicat ministrul de Externe.
„Președinția suedeză este extrem de hotărâtă să ne susțină. Am avut aceste discuții atât la nivel de președinte, cu primul ministru suedez. De asemenea, cu ministrul de Externe suedez. Am discutat în repetate rânduri cu acesta. Practic, avem toată susținerea din partea Suediei care în perioada următoare va declanșa un proces de consultări. Sunt convins că și Bulgaria continuă demersurile atât în relația cu Austria, cât și în relația cu Olanda”, a spus Bogdan Aurescu.
Suedia este țara care asigură președinția Uniunii până în luna iunie.
Leonard Orban: România trebuie să arate efectele pozitive pe care le-ar aduce aderarea noastră la Schengen
Mai pesimist este fostul comisar european, Leonard Orban: „Mai degrabă sunt pesimist că pe o perioadă scurtă de timp Austria va renunța la veto-ul pe care l-a avut”.
Anca Grădinaru: În acest context, România ce mai are de făcut?
Leonard Orban: „Să aștepte și, evident, să desfășoare negocierile clasice. România va trebui în continuare să arate efectele pozitive pe care le-ar aduce aderarea României la Spațiul Schengen”.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin