În ultimele sondaje de opinie, Partidul Comunistilor – aflat acum in opoziţie – este creditat cu un scor cuprins între 20 şi 24 la sută din intenţiile de vot.
Pragul electoral este de 6%.
Având ca siglă secera şi ciocanul, partidul prorus se menţine pe primul loc în preferinţele alegătorilor moldoveni, dar scorul său este cu mult diminuat. Dacă în 2010 obţinea peste 39 la sută din voturi şi 42 de mandate, mai mulţi parlamentari au abandonat formaţiunea, astfel că grupul comunist numără în prezent 34 de deputaţi.
Partidul Liberal – Democrat, aflat in coaliţia de guvernare – este creditat cu un scor cuprins între 18 şi 20 la sută. Formatiunea proeuropeana este în continuă creştere, fiind condusa de VLAD FILAT, fost sef al Guvernului în perioada 2009-2013. Prim-vicepreşedintele partidului, Iurie Leancă, deţine în prezent funcţia de premier.
Partidul Democrat – si el aflat la guvernare – are in sondaje între 16 şi 17 procente. Are 15 deputaţi în Parlament, fiind singurul partid care a rămas cu acelaşi număr de parlamentari în urma alegerilor anticipate din 2010.
Partidul Liberal are intre 8 şi 10 procente in sondaje, fiind condus de Mihai Ghimpu, fost preşedinte al Parlamentului şi preşedinte interimar al ţării în perioada 2009-2010.
Anul trecut s-a scindat, unii deputati liberali au infiintat Partidul Liberal Reformator, care participă pe liste separate la alegerile de astazi, dar fără şanse de a intra în Parlament.
Partidul Patria – exclus din scrutinul parlamentar – a fost înregistrat în septembrie 2014, fiind condus de controversatul om de afaceri RENATO USATÎI.
In fine, Partidului Socialistilor – extraparlamentar – ultimele sondaje îi acordă aproximativ 6 la sută din intenţiile de vot.