Confidenţialitate

Participarea României la Euro de Fotbal: cele mai importante momente și goluri

Cea mai importantă competiție fotbalistică din Europa la nivel de reprezentative naționale este probabil și una dintre cele mai dificile. Vorbim despre țări cotate cu cele mai bune campionate inter-cluburi din lume, țări care, cumulat, au dat cele mai multe câștigătoare ale World Cup de-a lungul timpului, țări cu o cultură fotbalistică și o infrastructură greu de imaginat pentru multe națiuni europene, în special cele care fac parte din fostul bloc comunist.

Cu toate acestea, România a bifat 6 ediții ale Campionatului European de Fotbal, inclusiv participarea din acest an a naționalei pregătite de Edi Iordănescu. 

 

România la Euro 1984

1984 marchează debutul României la Euro. Naționala, antrenată de legenda Mircea Lucescu, dădea piept cu Spania, Portugalia și Germania de Vest (campioana europeană en titre în acel moment). În teren cu Bölöni, Silviu Lung, Cămătaru, Rednic și Gino Iorgulesc, tricolorii au reușit să “smulgă” un punct Spaniei, cu un gol marcat de Bölöni.

 

România la Euro 1996

A trebuit să așteptăm 12 ani pentru a reveni la Euro. S-a întâmplat în 1996, perioada de vârf a Generației de Aur, o perioadă în care așteptările suporterilor erau la nivelul lotului naționalei: Hagi, Dan Petrescu, Lăcătuș, Răducioiu, antrenați de “Puiu” Iordănescu. Într-o grupă de foc, cu Spania, Franța și Bulgaria, România n-a reușit să obțină puncte. Mai mult, în meciul disputat cu Bulgaria, Dorinel Munteanu a reușit să înscrie cu un șut ghiulea din afara careului, dar golul a fost anulat pe nedrept de arbitrii. 

 

România la Euro 2000

Următoarea ediție Euro a adus și cel mai important rezultat în competiția europeană inter-națiuni: calificarea în sferturile de finală, într-o grupă din care au făcut parte Germania, Portugalia și Anglia. Cu o victorie răsunătoare în fața favoritei la titlu, Anglia, și un egal împotriva Mannschaft-ului, România mergea mai departe de pe locul 2 în grupă. Alături de vedetele Hagi, Dan Petrescu, Moldovan sau Gică Popescu, apăreau “puștii” Chivu și Adrian Mutu. În probabil cel mai bun meci făcut de România la Euro, tricolorii au învins cu 3-2 o națională a Angliei din care nu lipseau Beckham, Shearer sau Owen. Acest turneu final a consemnat și ultima apariție a lui Gică Hagi la națională, umbrită de eliminarea din sfertul de finală disputat împotriva Italiei, în urma cumulului de cartonașe galbene.

 

România la Euro 2008

Franța, Olanda, Italia: camioane europene, campioane mondiale, sau “crema” Europei de Vest adunată împotriva unei naționale a României în reconstrucție, adunată în jurul vedetelor Adrian Mutu și Cristian Chivu. Cu selecționate clasate pe locurile 1, 2, 4 și 8 (Franța și Olanda tocmai își disputaseră titlul mondial în 2006), grupa C a fost supranumită “Grupa Morții”. O grupă ce părea imposibil de trecut, dar din care România, condusă de pe margine de Victor Pițurcă, a scos un punctaj decent, de 2 puncte, din cele 2 egaluri cu Franța și Italia. Singurul gol de la acest turneu european a fost reușit de Adrian Mutu împotriva squadrei azzura.

 

România la Euro 2016

Întors la cârma naționalei, Anghel Iordănescu s-a prezentat într-o formulă fără vedete, cu Vlad Chiricheș căpitan, conducând în teren o echipă în care străluceau la acel moment jucători precum Stancu (marcator în 2 rânduri, din penalty). România a înfruntat Franța, gazda competiției, Elveția și Albania, smulgând doar un egal elvețienilor și clasându-se pe ultimul loc în grupa A.

 

România la Euro 2024

Tricolorii debutează la Euro 2024 Germania în compania Ucrainei, luni 17 iunie pe Allianz Arena din Munchen. Din aceeași grupă, accesibilă la prima vedere, mai fac parte Slovacia și Belgia. Europa FM va rezerva un spațiu special pentru a ține ascultătorii la curent cu evoluția scorurilor de la meciurile naționalei!

Programul complet al României la Euro 2024

România – Ucraina – luni 17 iunie, ora 15:00

Belgia – România – sâmbătă 22 iunie, ora 21:00

Slovacia – România – miercuri 26 iunie, ora 18:00