În acest moment sunt peste 900,000 de domenii .ro înregistrate, pentru care deținătorii au urma să plătească din luna iulie un tarif anual de mentenață, dar în etape. Măsura a fost anunțată aproape de finalul anului. În prezent, România este singura țară din Europa care nu a introdus un tarif de mentenanță anuală pentru domenii.
Pentru numele de domenii “.ro” înregistrate înainte de data de 01.07.2012, deținătorii dreptului de utilizare au obligația de a achita tariful de mentenanță anual în intervalul 01.07.2017-01.10.2017. Pentru domeniile “.ro” înregistrate în intervalul 01.07.2012 – 01.07.2017, tariful de mentenanță anual va fi achitat în momentul în care dreptul de utilizare a numelui de domeniu “.ro” este egal cu 5 ani de la data înregistrării.
Registrul Român de domenii .ro – RoTLD anunță că va transmite informații și instrucțiuni la adresa de e-mail a deținătorului dreptului de folosință cu privire la introducerea tarifului de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile “.ro”.
Într-o scrisoare deschisă, partenerii ROTLD solicită organizarea de consultări publice privind introducerea tarifului anual de mentenanță pentru domeniile “.ro”.
”În 23 decembrie 2016 ROTLD a publicat online anunțul privind introducerea tarifului de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile .ro începând cu 1 iulie 2017.
În 18 ianuarie 2017 ROTLD a organizat o întâlnire cu partenerii săi, companii de web hosting, prin care se înregistrează în jur de 60% dintre domeniile “.ro”. La această întâlnire ROTLD a comunicat pentru prima dată noile tarife de mentenanță și reguli de înregistrare pentru domeniile “.ro”.
Niciunul dintre partenerii prezenți la întâlnire nu a negat necesitatea introducerii unui tarif anual de mentenanță, acesta fiind un standard de facto în industrie.
În timpul întâlnirii, participanții au constatat că există mai multe puncte care trebuie discutate înainte de a stabili forma finală a introducerii tarifului anual de mentenanță. Partenerii ROTLD au oferit feedback extrem de valoros, cum ar fi:
– Tariful de 39 euro + TVA pentru înregistrarea unui domeniu pe 5 ani, în loc de 7,8 euro + TVA pe 1 an este o măsură neobișnuită în industrie și care face mai puțin accesibile domeniile .ro
– Încărcarea extraordinară care se creează pe departamentele de plăți și suport ale ROTLD si ale partenerilor în ziua de 1 octombrie a fiecărui an, când ar fi termenul limită de plată pentru mentenanța tuturor domeniilor .ro înregistrate până la data de 1 iulie 2012. Reprezentații ROTLD au estimat un număr de 300,000 de domenii pentru care se va achita tarif anual de mentenanță în perioada 1 iulie – 1 octombrie 2017.
În acest moment sunt peste 900,000 de domenii .ro înregistrate. Impactul deciziei ICI este unul major asupra tuturor utilizatorilor de domenii “.ro” și asupra multor categorii de companii din industria online.
Din aceste motive solicităm Consiliului de Administrație al ICI să aloce o perioadă de minimum 3 luni pentru consultări publice cu partenerii ROTLD, asociații profesionale din IT&C, presă și utilizatori de domenii “.ro”.
Inițierea acestor consultări se va face de către ROTLD publicând online:
– propunerea detaliată a ROTLD
– fundamentarea economică pe care se bazează propunerea de înregistrare pe minimum 5 ani. Dintre cele mai populare 20 extensii de domenii din lume, doar unul nu permite înregistrarea pe 1 an, “.au” – minimum 2 ani. Dintre cele 29 extensii de domenii ale țărilor din UE, doar doua nu permit înregistrarea pe 1 an, “.gr” – 2 ani, “.hu” – 2 ani. ROTLD trebuie să argumenteze detaliat de ce este necesară această regulă complet atipică în industrie.
Consultarea publică se va face prin întâlniri și discuții organizate de către ROTLD (online și offline) cu actorii din “.ro”.
ROTLD are 80 de parteneri localizați în toată țară, cât și în străinătate. Faptul că ROTLD a acordat partenerilor doar 2 zile lucrătoare, prelungite ulterior la 3 zile lucrătoare, pentru a discuta între ei, semna, centraliza și transmite propunerile ridică semne de întrebare asupra deschiderii ROTLD la dialogul cu partenerii săi.
Vă solicităm să acordați mai mult de 3 zile lucrătoare pentru feedback și consultări, să faceți consultările publice și să implicați companii și organizații profesionale din industria online, presă și utilizatori de domenii “.ro”.
Aceste consultări publice sunt benefice și pentru informarea deținătorilor celor 900,000 de domenii “.ro” care vor fi afectați de această schimbare.
Credem că doar printr-un dialog adevărat veți obține întreaga susținere și apreciere din partea comunității online din .ro”, se arată în textul scrisorii.