Liberalii așteaptă stabilirea de către conducerea Parlamentului a calendarului de învestire a Guvernului Cîțu. Miniștrii propuși în noul cabinet, deși sunt aceiași oameni ca în Guvernul Orban, vor trebui să treacă din nou prin audierile din comisiile de specialitate ale Legislativului înainte de a fi votați în plenul Camerei Deputaților și Senatului.
Premierul desemnat, Florin Cîțu, și liderul PNL, Ludovic Orban, au anunțat că vor avea discuții cu partidele parlamentare în încercarea de a coaliza o majoritate pentru învestirea guvernului.
Până acum însă nu a fost stabilită nicio întâlnire cu celelalte forțe parlamentare. Și asta pentru că PNL și președintele Iohannis nu au renunțat la ideea alegerilor anticipate, iar pentru a ajunge acolo au nevoie de respingerea a două propuneri de guvern.
Spre deosebire însă de parcursul parlamentar al Guvernului Orban 2, liberalii nu mai vorbesc însă public despre dorința de a-și respinge propriul Cabinet. Și asta după ce Curtea Constituțională a statuat că un premier desemnat trebuie să aibă ca scop învestirea guvernului, nu respingerea sa.
Practic, Curtea a analizat declarațiile politice făcute de Ludovic Orban, în calitate de premier desemnat, și a ajuns la concluzia că el nu își dorește să fie învestit de Parlament după ce a spus că nici măcar parlamentarii PNL nu îl vor vota pentru ca astfel să se ajungă la alegeri parlamentare anticipate.
Cei de la USR l-au criticat pe Florin Cîțu pentru că nu i-a consultat în vederea cooptării la guvernare, deși în toamna anului trecut au refuzat să intre în Guvernul Orban.
PMP a lăsat să se înțeleagă că își dorește instalarea noului guvern, ei având deja o serie de posturi în eșalonul doi din administrația centrală și locală, oferite de Ludovic Orban.
PSD și Pro România, în schimb, au anunțat că nu vor vota învestirea noului Guvern. ALDE este în pragul colapsului, așa că declarațiile liderului acestei formațiuni, Călin Popescu Tăriceanu, contează prea puțin.
Rămâne de văzut care va fi până la urmă strategia premierului desemnat, dacă va reuși respingerea guvernului sau va eșua obținând votul de învestitură. De menționat că, pentru a se ajunge la anticipate, trebuie ca Parlamentul să mai respingă încă un guvern, în afară de Cabinetul Cîțu.