În plină criză a refugiaților, Parlamentul de la Budapesta a adoptat astăzi un pachet de măsuri care înăsprește legile privind migrarea.
Între altele, distrugerea gardului de la frontiera cu Serbia este considerată faptă penală, iar traficanții de persoane riscă pedepse mai dure.
Între timp însă, sute de imigranți – (peste o mie, potrivit unor relatări de presă) – au plecat pe jos spre Austria, fără să fie însoțiți de poliție.
Alții au evadat din centrele de primire în care fuseseră duși ieri.
Pachetul de măsuri, menit să înăsprească legile cu privire la protecția frontierei, a fost adoptat cu 140 de voturi pentru, dintr-un total de 199.
Numai 33 de parlamentari ungari au votat împotrivă.
Legea prevede, între altele, zone de tranzit ce urmează să fie create de-a lungul frontierei Ungariei cu Serbia. În plus, Codul Penal va aplica pedepse mai dure traficanţilor de persoane, iar avarierea gardului de la frontiera cu Serbia, ridicat pentru a opri afluxul de refugiaţi va fi considerată faptă penală.
Între timp, sute de imigranți au plecat pe jos prin Budapesta pentru a ajunge la granița cu Austria – distanța este de aproximativ 200 de kiloemetri.
Ei ar vrea să ajungă, într-un final, în Germania. În mulțime s-au putut zări și portrete cu Angelei Merkel. Reporterul Gazetei Sporturilor – Răzvan Luțac – se află în capitala Ungariei.
N-ar fi exclus însă ca poliția maghiară să-i oprească la un moment dat pe refugiații care au plecat din Budapesta – așa cum s-a întâmplat ieri cu cei blocați în gara Bicske.
Între timp, 300 de imigranți – duși într-un centru de primire situat în apropiere de frontiera cu Serbia – au reușit să evadeze. Ei au luat-o la fugă spre autostrada M5 – aflată în apropiere. În centru se mai află puțin peste 2 mii de imigranți – care amenință că vor proceda la fel.
Să mai spunem că președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va propune săptămâna viitoare o nouă schemă de redistribuire a refugiaților între statele membre.
Repartizarea va fi făcută pe baza unor cote naționale, a precizat prim-vicepreședintele executivului comunitar, Frans Timmermans.
SURSĂ FOTO: Szabolcs Panyi – TWITTER