Plenul Parlamentului ar trebui să stabilească luni cine va face parte din comisiile de supraveghere a SRI și SIE.
Hotărîrea Legislativului e așteptată în contextul în care adjunctul Serviciului Român de Informații a fost suspendat de curînd.
Florian Coldea este anchetat pentru presupuse ilegalități pe care le-ar fi comis împreună cu Sebastian Ghiță: anchetat sau trimis în judecată în mai multe dosare, acesta a dispărut de la sfîrșitul lui decembrie.
Comisia SRI va avea nouă membri, iar surse citate de agenția Mediafax afirmă că PNL ar urma să îi susţină pe deputaţii Răzvan Prişcă şi Ionuţ Stroe. PMP ar urma să primească un singur loc într-una dintre cele două comisii.
Comisia comună pentru controlul Serviciului de Informații Externe va avea cinci membri.
Sursele amintite susțin că deputatul PNL Cezar Preda ar urma să fie propus pentru preşedinţia ei. Potrivit ponderii mandatelor obţinute în Parlament, PSD ar urma să aibă cel mai mare număr de membri în ambele comisii parlamentare. Controlul civil asupra serviciilor secrete s-a dovedit adesea o temă extrem de controversată în România postdecembristă.
Numeroși activiști civici sau chiar oameni politici au acuzat comisiile SRI și SIE că n-ar fi nimic altceva decît anexe ale serviciilor secrete, al căror rol de verificare a activităților acestora e mai degrabă unul formal.
Nu numai scandalul Ghiță – care, deși dispărut de aproape o lună, apare în diverse înregistrări la televiziunea pe care o controlează -, dar și alte afaceri au afectat reputația serviciilor secrete.
Hexi Pharma, societatea care a livrat dezinfectanți diluați cîtorva sute de spitale românești, aveas un sediu chiar în blocul Serviciului Român de Informații, în centrul Bucureștiului, iar SRI ar fi știut despre loturile Hexi cu probleme și despre o serie de licitații trucate.