Parlamentul macedonean a încuviințat schimbarea numelui actualei Foste Republici Iugoslave a Macedoniei în Macedonia de Nord. La vot nu au participat însă parlamentarii naționaliști, care se opun vehement acestei schimbări.
Mai sunt încă numeroase obstacole de depășit pentru a încheia unul dintre cele mai vechi litigii dintre doua țări europene.
Înainte de a intra în vigoare acest acord trebuie supus unui referendum. Dacă populația e de acord, ar urma o revizuire a constituției, ce trebuie validată din nou de Parlament cu o majoritate de două treimi.
Deocamdată, aceasta majoritate nu este întrunită. Mai mult decât atât, Președintele macedonean susține că acest acord e împotriva constituției și amenință că nu va semna legea pentru schimbare a numelui țării.
Ca urmare, s-ar putea amâna planurile guvernului de la Skopje, care spera să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană chiar la summitul de la sfârşitul lui iunie. Tot rapid și-ar fi dorit să raspundă și invitatiei de aderare la NATO.
Chiar si după ce toate condițiile ar fi îndeplinite în Macedonia, acordul trebuie ratificat și de Parlamentul grec, unde opozitia e de asemenea puternică. Un sondaj recent arată că 70% din populația Greciei este împotriva viitoarei denumiri a țării vecine.