Cu o largă majoritate, parlamentul grec a adoptat legile de reformă convenite cu partenerii din zona euro, fără de care ţara nu poate obţine banii necesari evitării colapsului.
229 de deputați au votat “pentru”, 6 s-au abținut, iar 64, printre care fostul ministru al Finanţelor Yanis Varoufakis, au votat “împotrivă”.
Presupunând majorări de taxe, schimbarea sistemului de pensii şi privatizări, acordul negociat contratimp de premierul Alexis Tsipras a fost criticat la Atena de unii aliaţi ai acestuia.
În preajma clădirii legislativului grec, aseară au izbucnit incidente violente între forţele de ordine şi grupuri de tineri mascaţi, înarmaţi cu sticle incendiare. Anterior, protestaseră în stradă opozanți ai acordului de salvare . Pe internet, se desfăşoară o campanie de boicotare a produselor fabricate în Germania, al cărui cancelar s-a dovedit intransigent în discuţiile de la Bruxelles.
Comisia Europeană consideră că Atena are nevoie atât de reforme, cât şi de “investiţii ambiţioase” pentru a repune economia pe drumul cel bun. De aceea, în următorii 5 ani, va pune la dispoziţia statului elen peste 35 de miliarde de euro.
Sindicatele din sectoarele publice ale Greciei s-au aflat în grevă ieri.