De Ziua Mondială a Oceanelor, Parlamentul European reamintește regulile adoptate pentru reducerea cantității de obiecte din plastic de unică folosință, în încercarea de a diminua riscurile poluării cu plastic a oceanelor.
Din 2021, în Uniunea Europeană vor fi interzise tacâmuri din plastic de unică folosință (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare), farfurii din plastic de unică folosință, paie din plastic, bețișoare de urechi din plastic, bețișoare din plastic pentru baloane, produse și recipiente pentru alimente din material plastic oxodegradabil și recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat.
Efectele folosirii plasticului de unică folosință pot fi observate pe malul mărilor, dar și în oceane. Conform unei estimări, până în 2050 oceanele ar putea conține mai multe materiale din plastic decât pești.
Plasticul nu poluează doar coastele, ci este dăunător și pentru animalele marine care sunt prinse în bucățile mai mari și care confundă bucățile mai mici cu mâncarea. Înghițirea particulelor de plastic poate împiedica digestia alimentelor normale și ar putea atrage poluanți chimici toxici în organismele lor.
Oamenii consumă plastic prin lanțul alimentar, însă efectele asupra sănătății nu sunt cunoscute.
Deșeurile marine provoacă pierderi economice în sectoarele și comunitățile dependente de mare, dar și producătorilor. Doar aproximativ 5% din valoarea ambalajelor din plastic rămâne în economie, iar restul este risipit, lucru care arată necesitatea unei economii circulare.
Cel mai eficient mod de abordare a problemei se dovedește a fi împiedicarea deșeurilor din plastic să ajungă în oceane. Produsele din plastic de unică folosință reprezintă cel mai mare grup de deșeuri găsite pe malul mărilor.
Produse precum tacâmurile din plastic, sticlele, filtrele pentru produse din tutun și bețișoarele pentru urechi alcătuiesc aproape jumătate din totalitatea deșeurile marine din plastic.
Noile reglementări interzic în totalitate produsele din plastic de unică folosință pentru care există deja materiale alternative. Printre aceste produse se numără bețișoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele și bețele pentru baloane. Deputații europeni au adăugat în listă produsele fabricate din materiale oxo-degradabile și recipiente pentru alimente și băuturi fabricate din polistiren.
De asemenea, noile reglementări obligă producătorii de articole (de exemplu, ambalaje, filtre pentru produse din tutun, șervețele umede etc.) de a acoperi costurile de gestionare a deșeurilor și de curățare (așa-numita responsabilitate extinsă a producătorilor).
Noul cadru de reglementare stabilește ca obiectiv colectarea a 90% din sticlele pentru apă (de exemplu, prin sisteme de rambursare a depozitelor) până în 2029. Mai mult de atât, acesta urmărește ca procentul sticlelor din plastic reciclate să ajungă la 25% până în 2025 și 30% până în 2030 din toate produsele din plastic reciclate.
Pentru a atrage atenția utilizatorilor cu privire la eliminarea corectă a absorbantelor sanitare, șervețelelor umede, produselor din tutun cu filtre și paharelor din plastic, noul act legislativ prevede introducerea unor cerințe de etichetare pentru aceste produse.
Noile reguli au fost adoptate de către Consiliul UE. După semnarea actului legislativ de către Președinții Parlamentului și Consiliului European, acesta urmează să fie publicat în jurnalul oficial al UE.