Negociatorii Parlamentului şi Consilului European au ajuns, joi, la un acord referitor la condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept în statele membre ale Uniunii Europene.
Anunțul a fost postat pe contul de Twitter al Comisiei Parlamentului European pentru Pontrol Bugetar.
Rule of law conditionality mechanism: We have a deal! press conference to follow at 12.00- to ask questions connect via Webex: https://t.co/5BQgfBr0df.
password: ruleoflaw— CONT Committee Press (@EP_BudgControl) November 5, 2020
Astfel, dacă se stabilește că o țară membră a încălcat statul de drept, adică nu a respectat independența justiției sau a valorilor europene, Comisia Europeană va propune oprirea fondurilor europene.
Consiliul Uniunii Europene va avea o lună la dispoziție pentru discuta sancțiunea propusă de Comisie. Reprezentații țărilor, reuniți în consiliu, supun la vot dacă opresc sau nu fondurile europene pentru țara care a încălcat statul de drept.
Comisia va putea finanța individual beneficiarii dintr-o țară, dacă acesteia i se suspendă dreptul de a primi bani.
E nevoie ca cel puțin 15 state membre, care să reprezinte cel puțin 65% din totalul populației Uniunii Europene.
Eurodeputatul finlandez Petri Sarvaama a fost raportor la Parlamentului European în cadrul acestor negocieri. El a explicat că Germania, care exercită președinția rotativă a Consiliului UE, a reușit să armonizeze poziția Ungariei și Poloniei (țările vizate de oprirea fondurilor europne) cu poziția intransigentă a Parlamentului European.