Confidenţialitate

Parlamentul European recomandă folosirea cu limite a inteligenței artificiale în anchete penale

Parlamentul European cere ca inteligența artificială să nu fie folosită în exces în Uniune, iar într-o anchetă penală sau într-un proces, ultimul cuvânt să îl aibă întotdeauna un om.

Eurodeputații au adoptat o rezoluție care prevede că instrumente precum programele de recunoaştere facială trebuie folosite cu limită.

Parlamentul European consideră că nevoia depistării cuiva la un moment dat, cu ajutorul recunoașterii faciale, nu trebuie să ducă la supravegherea în masă.

”Controale umane şi juridice sporite sunt necesare pentru a preveni discriminarea prin inteligenţa artificială, în special în cadrul serviciilor de ordine sau într-un context transfrontalier”, insistă în rezoluția adoptată, Legislativul Uniunii Europene și adaugă:

”Hotărârile finale trebuie luate mereu de o fiinţă umană şi persoanele supuse sistemelor alimentate de inteligenţa artificială trebuie să dispună de căi de recurs”.

Rezoluția recomandă transparenţă în folosirea algoritmilor, interzicerea bazelor de date private de recunoaştere facială şi a atitudinii care pleacă de la premisa că cineva este predispus la comiterea de infracțiuni.

Textul adoptat nu are puterea unei legi dar poate indica lenia viitoarei legislații din blocul comunitar.