Confidenţialitate

Parlamentul European le cere statelor UE să recunoască toate căsătoriile și parteneriatele între persoanele de același sex

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în care solicită eliminarea tuturor obstacolelor cu care se confruntă persoanele LGBTIQ atunci când îşi exercită drepturile fundamentale.

În document, adoptat cu 387 voturi pentru, 161 împotrivă şi 123 abţineri, Parlamentul European subliniază că aceşti cetăţeni ar trebui să îşi poată exercita pe deplin drepturile, inclusiv dreptul la liberă circulaţie, oriunde în Uniunea Europeană.

Căsătoriile sau parteneriatele înregistrate constituite într-un stat membru ar trebui să fie recunoscute în toate statele membre în mod uniform, potrivit rezoluției, iar soţii şi partenerii de acelaşi sex ar trebui trataţi în acelaşi mod ca şi cei de sex opus.

 

Acesta nu a fost un vot pentru ca România să impună căsătoria persoanelor de același sex, este un vot prin care se recunosc drepturile dobândite în alt stat membru, asta e foarte important“, a explicat la Europa FM europarlamentarul Renew Europe, Dragoș Pîslaru.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Rezoluția adoptată în Parlamentul European nu are forța unei legi,. Chiar și așa, prin acest document se asigură respectarea în mod automat a drepturilor comunității LGBTQI.

Practic, România nu are de ce să vină acum să modifice întreaga legislație națională, cât are de a recunoaște direct și a crea normele pentru ca drepturile persoanelor respective să poată să fie respectate“, a declarat Dragoș Pâslaru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

În urma hotărârii Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în cazul ‘Coman & Hamilton’, care a constatat că dispoziţiile referitoare la “soţ/soţie” din Directiva privind libera circulaţie se aplică şi cuplurilor de acelaşi sex, Comisia ar trebui să ia măsuri împotriva României în cazul în care guvernul nu actualizează legislaţia naţională pentru a reflecta această hotărâre, solicită eurodeputaţii.

Rezoluţia îndeamnă toate ţările UE să accepte ca părinţi legali adulţii menţionaţi în certificatul de naştere al unui copil. În general, deputaţii doresc ca familiile LGBTIQ să aibă acelaşi drept la reîntregirea familiei ca şi cuplurile de sex opus şi familiile acestora. Pentru a se asigura că copiii nu devin apatrizi atunci când familiile lor se mută într-un alt stat membru, eurodeputaţii susţin că familiile ar trebui să beneficieze de acelaşi tratament în întreaga UE.

În cele din urmă, eurodeputaţii iau act de discriminarea cu care se confruntă comunităţile LGBTIQ din Polonia şi Ungaria. Parlamentul European solicită luarea unor măsuri suplimentare la nivelul UE (proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, măsuri judiciare şi instrumente bugetare) împotriva acestor ţări.