Confidenţialitate

Parlamentul European propune eliminarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliul European, din cauza unor abateri de la democrație | AUDIO

Parlamentul European propune eliminarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliul European, din cauza abaterilor de la democrație. Astăzi, eurodeputații vor vota o rezoluție în acest sens și totodată cer explicații Comisiei Europene, care a deblocat o parte din fondurile destinate Budapestei – și înghețate anterior. 

Transmite de la Strasbourg Raul Bambu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Comisia Europeană a deblocat pe 13 decembrie fonduri în valoare de 10 miliarde de euro pentru Ungaria, cu o zi înaintea summitului privind sprijinul pentru Ucraina, în speranța că Budapesta nu va bloca un ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Până la urmă, Ungaria s-a opus. Acum, europarlamentarii vor explicații de la Comsia Europeană.

„Parlamentul European nu își propune să acționeze în judecată Comisia Europeană”

„Parlamentul European cere Comisiei Juridice a Parlamentului European să se asigure că Comisia Europeană a respectat toate regulile europene când a decis să deblocheze acele 10 miliarde de euro. Dacă nu ar fi respectat toate regulile europene, atunci textul rezoluției spune că Parlamentul ar fi dispus să folosească toate mijloacele instituționale legale pe care le are la dispoziție, evident, unele dintre acestea fiind acționarea în judecată a Comisiei Europene. Dar Parlamentul European nu își propune să acționeze în judecată Comisia Europeană, nu-i o decizie luată, nu se votează asta, ci doar solicităm Comisiei Juridice a Parlamentului European să-i examineze”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureşan.

Textul solicită, de asemenea, statelor membre să continue o procedură inițiată în 2018 împotriva Ungariei pentru încălcări ale statului de drept. Eurodeputații recomandă suspendarea drepturilor de vot ale țării la reuniunile europene.

„Solicităm Consiliului Uniunii Europene să examineze dacă încălcările statului de drept din Ungaria sunt grave, sunt persistente, sunt continue și, eventual, aș justifica ridicarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliu”, a adăugat eurodeputatul Siegfried Mureşan.

Un summit extraordinar va avea loc pe 1 februarie pentru a încerca să se ajungă la un consens în privința ajutorului acordat Ucrainei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Problemele fermierilor din toată Europa, discutate în Parlamentul European | AUDIO