ACTUALIZARE: Dintre cei 703 de europarlamentari prezenţi, 438 au votat în favoarea ”Directive on Copyright in the Digital Single Market”, 226 împotriva textului propus şi 39 s-au abţinut. Acest vot deschide astfel calea negocierilor cu Consiliul Uniunii Europene (unde sunt reprezentate cele 28 de state membre, care deja au ajuns la un compromis la 25 mai) şi Comisia Europeană, pentru a conveni asupra unui text final.
Miercuri este supusă votului Parlamentului European ”Directive on Copyright in the Digital Single Market”, act care ar putea impune, printre altele, administratorilor de siteuri să instaleze filtre suplimentare pentru a împiedica încărcarea materialelor protejate de drepturi de autor.
Articolele 11 și 13 din ”Directive on Copyright in the Digital Single Market” sunt cele mai controversate până acum în dezbaterea publică ce a precedat votul de azi.
În articolul 13, administratorii de siteuri ar trebui să urmăreacă user-generated content (UGC) astfel încât să nu încalce drepturile de autor, în timp ce articolul 11 ar permite site-urilor care generează știri să controleze integral modul în care acestea pot fi redistribuite (share). Acest model ar urma să creeze un nou “drept conex” al drepturilor de autor pentru editorii de presă, care le va permite publicaţiilor sau agenţiilor de presă să ceară a fi remunerate în urma reutilizării online a producţiei lor.
Platformele construite având la bază UGC precum YouTube, Facebook, Instagram și altele ar putea avea cele mai mari dificultăți în aplicarea acestei directive.