Parlamentul European solicită guvernului de la Moscova să îşi retragă imediat forţele şi să nu mai ameninţe ţara vecină. În rezoluţie, eurodeputaţii subliniază că acțiunile Rusiei reprezintă o ameninţare la adresa păcii, stabilităţii şi securităţii în Europa.
Eurodeputaţii îşi exprimă sprijinul deplin pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional.
Textul rezolutiei subliniază că “orice ţară trebuie să îşi poată alege alianţele fără a depinde de aprobarea unei ţări terţe” şi, prin urmare, respinge orice încercare a Rusiei de a include anumite ţări în “sfera sa de influenţă” pentru a le modela viitorul.
Eurodeputatii apreciază și că Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să trimită Rusiei un avertisment puternic că ostilităţile militare împotriva Ucrainei vor fi nu doar inacceptabile, ci vor avea, de asemenea, un preţ economic şi politic ridicat.
De aceea, se apreciază că tările membre trebuie să convină rapid asupra unor sancţiuni severe și să nu aştepte o altă invazie înainte de a lua măsuri.
Sancțiunile ar trebui să vizeze ofiţerii şi generalii ruşi implicaţi în planificarea unei posibile invazii, precum şi cercul imediat al preşedintelui rus Vladimir Putin, oligarhii din jurul lui şi familiile acestora.
Activele financiare şi fizice în UE ar urma sa fie inghetate, să fie impuse interdicţii de călătorie iar Rusia să fie exclusă din sistemul de plăţi SWIFT.
Rezoluţia mai solicită ca gazoductul Nord Stream 2 să nu devină operaţional iar UE să- şi reduca dependenţa de importurile de energie din Rusia, prin interconectarea mai strânsă a infrastructurilor energetice ale UE şi ale Ucrainei.
Autor: Adriana Sârbu