Confidenţialitate

Parlamentul European anunță un prim răspuns la cererea Republicii Moldova de aderare la UE | AUDIO

Parlamentul European anunță, miercuri, un prim răspuns pentru Republica Moldova care după Ucraina, a cerut și ea să adere cât mai repede la Uniune. Acțiunea are loc după ce ieri, la inițiativa României, la Berlin, 3 miniștri europeni de Externe au deschis o platformă internațională de sprijin politic și financiar pentru Republica Moldova. Potrivit ministrului român de externe, deja, Chișinaul poate conta, la mai puțin de o zi de la inaugurarea platformei, pe 730 de milioane de euro.

Abia intors de la Chișinău, președintele Comitetului Parlamentar dedicat relației cu Republica Moldova, eurodeputatul Siegfried Mureșan, spune ca va propune adoptarea de către Legislativul Uniunii, a unei rezoluții la fel ca în cazul Ucrainei. Cu alte cuvinte, un angajament al Parlamentului Uniunii. Apoi, ar urma evaluări tehnice, iar în câteva luni, Republica Moldova ar putea primi statutul de țară candidată. Apoi, dacă totul merge conform planului ar urma ani întregi de negocieri, dar totul depinde de cât de perseverenți și hotărâți vor fi moldovenii să facă reformele necesare.

„Etapa mai lungă este etapa de negociere și de reformare a Republicii Moldova, dar sunt absolut convins că dacă Republica Moldova va fi guvernată în următorii ani de oameni politici care doresc să reformeze așa cum e guvernată acum acest proces va fi mult mai rapid și în interesul cetățenilor Republicii Moldova. Dacă Republica Moldova va reveni la guverne puțin credibile pe plan european, care nu doresc reformă, cum au fost guvernele anterioare, atunci procesul ar dura mai mult”, a spus Siegfried Mureșan.

Până atunci, liderul European are ca obiectiv să convingă Parlamentul că Republica Moldova merită să fie primită acum în piața unică de desfacere a Uniunii. Asta ar însemna, spune Siegfried Mureșan, că țara vecină ar adopta standarde de calitate mai bune. Republica Moldova ar putea astfel să vândă în Uniune produsele ce nu mai pot fi trimise acum în Rusia, Belarus și Ucraina, aproximativ 15% din mărfurile produse.

Pe de altă parte, la inițiativa României, la Berlin, ministrul de Externe Bogdan Aurescu și omologii german și francez au lansat o platformă de sprijin pentru Republica Moldova. În numai 24 de ore, Chișinăul are promisiunea accesării a peste 700 de milioane de euro și preluării a 12 mii de refugiați ucraineni din cei 100 de mii aflați peste Prut.

De la Strasbourg, Anca Grădinaru, Europa FM.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Consiliul Uniunii, undă verde pentru alocarea a 3,5 miliarde de euro dedicați refugiaților ucraineni | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.