Deputaţii europeni analizează dacă se impune sau nu schimbarea orei de două ori pe an, cum se întâmplă în prezent.
Legislativul european a cerut astăzi o evaluare în acest sens, după ce mai multe iniţiative cetăţeneşti s-au arătat îngrijorate faţă de modificarea bi-anuală a orei.
Numeroase studii nu au reuşit să tragă o concluzie clară, dar indică anumite efecte negative asupra sănătăţii umane, spun deputaţii.
Ei cer Comisiei Europene să evalueze în detaliu directiva privind ora de vară şi, dacă este cazul, să propună revizuirea ei.
În prezent, modificarea bi-anuală a orei, care marchează începutul şi sfârşitul perioadei de vară şi care are loc în prezent în ultimul weekend din martie şi, respectiv, octombrie.
Numeroase studii nu au reuşit să tragă o concluzie clară, dar indică anumite efecte negative asupra sănătăţii umane, spun deputaţii. Ei cer Comisiei să evalueze în detaliu directiva privind ora de vară şi, dacă este cazul, să propună revizuirea ei.
Rezoluţia a fost adoptată cu 384 de voturi pentru, 153 împotrivă şi 12 abţineri.
Directiva privind aranjamentele actuale ale schimbării orei, care a intrat în vigoare în 2001, stabileşte o dată şi o oră comune pentru începerea şi încheierea perioadei de vară în Uniunea Europeană, cu scopul de a ajuta funcţionarea efectivă a pieţei interne, menţionează comunicatul citat.