Comisia Europeană ar fi vrut ca textul să fie adoptat pentru a proteja interesele firmelor victime ale pirateriei si contrafacerii.
Tratatul Comercial impotriva Produselor Contrafăcute – pe scurt- ACTA – prevedea reducerea comerțului cu bunuri contrafăcute și lucrări protejate de drepturi de autor.
Vizate erau toate site-urile, care ofereau spre descărcare fișiere de muzică, fotografii și alte lucrări protejate de drepturi – iar responsabilii ar fi fost nevoiți să răspundă în fața legii pentru încălcarea drepturilor de autor.
Dacă ar fi intrat în vigoare acest document, calculatoarele și telefoanele ar fi putut fi verificate pentru a se afla dacă tot conținutul este licențiat.
În cazul în care erau descoperite descărcări ilegale de produse, utilizatorii la internet puteau fi deconectați – respectiv amendați – dacă abaterile continuau. Erau prevăzute și pedepse cu închisoarea pentru situații mai grave.
Acordul a fost ratificat de 22 de state ale Uniunii Europene, inclusiv de România, și mai avea nevoie doar de aprobarea Parlamentului European pentru a fi aplicat.