Acordul de parteneriat economic dintre UE şi Japonia, aprobat miercuri cu 474 de voturi pentru, 152 contra şi 40 de abţineri, va elimina aproape toate taxele vamale pe care le plătesc companiile europene, în valoare totală de aproape 1 miliard de Euro/an.
„Răspunsurile Parlamentului European la provocările globalizării sunt cooperarea şi stabilirea de standarde globale. Respingem ferm protecţionismul orientat spre interior şi tendinţele naţionaliste – acestea nu vor rezolva problemele stringente cu care ne confruntăm, ci doar ne vor îndepărta şi mai tare.
Este crucial ca acordul să fie implementat rapid şi să fie implicată societatea civilă pentru a ne asigura că acordul aduce beneficii pentru cetăţeni şi pentru cei care muncesc”, a declarat Bernd Lange, Preşedintele comisiei pentru comerţ.
Potrivit unui comunicat al PE, cei mai mari beneficiari în urma acordului UE-Japonia sunt comercianţii de vinuri, băuturi spirtoase, textile şi produse din piele, IMM-urile şi companiile care din domeniul feroviar.
205 produse cu indicaţie geografică europeană vor fi protejate, pentru a sprijini IMM-urile, care reprezintă 78% din numărul exportatorilor către Japonia. Parlamentul cere Comisiei să instituie puncte de contact pentru acestea, astfel încât să poată beneficia rapid de pe urma acordului.
Japonia îşi deschide piaţa de achiziţii în domeniul feroviar şi piaţa de achiziţii publice din principalele oraşe pentru competiţia europeană. Comerţul electronic, transportul maritim internaţional şi serviciile poştale vor fi, de asemenea, liberalizate.
Parlamentul a mai aprobat cu 535 de voturi pentru, 84 contra şi 45 de abţineri şi Acordul de parteneriat strategic UE-Japonia, care vizează extinderea sferei de cooperare către domenii precum energie, cercetare-dezvoltare, educaţie, dezvoltare şi lupta contra schimbărilor climatice şi terorismului.
„Aprobarea de azi e un reper important pentru un comerţ echitabil, bazat pe reguli şi valori, într-o perioadă de creştere a protecţionismului. Acest acord va ajuta la promovarea standardelor înalte şi la întărirea dezvoltării sustenabile în cadrul politicii comerciale.
Parlamentul European transmite un mesaj foarte progresist şi va continua să îşi îndeplinească sarcinile care îi revin pentru ca cel mai mare acord comercial bilateral al UE să funcţioneze cu adevărat în beneficiul cetăţenilor şi mediului de afaceri”, a declarat Pedro Silva Pereira , raportorul responsabil de acordul comercial.
Japonia a ratificat deja acordul. După aprobarea de către Parlament, Consiliul urmează să dea o aprobare finală pe 21 decembrie, care să permită ca acordul comercial să intre în vigoare pe 1 februarie 2019.
Pentru ca Acordul de parteneriat strategic să intre în vigoare, este necesară ratificarea sa de către toate statele membre.
FOTO: Jezael Melgoza / Unsplash