Parlamentul Cataloniei a adoptat o moțiune privind începere unui ”proces constitutiv” pentru separarea de Spania.
Parlamentul declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un ”stat independent care ia forma unei republici”.
Rezoluţia adoptată de Parlamentul regional îndeamnă la lansarea unui proces de independenţă care include redactarea unor noi legi şi deschiderea unor negocieri ”pe picior de egalitate” cu autorităţile spaniole în vederea stabilirii unei cooperări.
În semn de protest, parlamentarii din Partidul Socialist, Partidul Popular și Ciudadanos au părăsit sala de ședințe înaintea votului, lăsând să se pronunțe doar parlamentarii din formațiunile Junts pel Si (Uniți pentru Da), CUP — partidul de extremă stânga aliat al lui liderului catalan Carles Puigdemont — și Catalunya Si Que Es Pot (asociat cu Podemos).
Spania se opune eforturilor în vederea independenţei, iar Guvernul regional de la Madrid pregăteşte măsuri prin care să preia controlul asupra acestei regiuni din nord-estul ţării.
Nicio ţară nu şi-a exprimat susţinerea faţă de efortul secesionist.
Reacția Madridului
Premierul Mariano Rajoy face un apel la calm şi dă asigurări că va fi restabilită legalitatea în Catalonia, într-o postare pe Twitter, imediat după declararea independenţei Cataloniei.
“Adresez un apel la calm tuturor spaniolilor. Vom restabili statul de drept și legalitatea în Catalonia“, scrie Rajoy.
De altfel, Senatul spaniol l-a autorizat vineri pe premierul Mariano Rajoy să conducă direct Catalonia, decizie luată la câteva minute după ce parlamentul de la Barcelona a declarat unilateral independenţa.
Este de aşteptat ca Rajoy să convoace guvernul spaniol pentru a adopta primele măsuri de administrare directă a Cataloniei.
Printre aceste măsuri ar putea fi incluse destituirea executivului catalan şi asumarea supravegherii directe a forţelor de poliţie.
Senatorii spanioli au aprobat fără vreo surpriză – cu 214 la 47 voturi şi o abţinere – cererea Guvenului spaniol de a aplica prevederile articolului 155 al Constituţiei, care permite statului să preia controlul asupra unei comunităţi autonome ”dacă nu-şi respectă obligaţiile impuse de Constituţie sau alte legi”.
Ce spune UE?
Spania rămâne “singura interlocutoare” a Uniunii Europene (UE), după votul din parlamentul Cataloniei în favoarea independenţei, a afirmat vineri Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.
“Pentru UE nu se schimbă nimic. Spania rămâne singura noastră interlocutoare“, a scris Tusk pe contul său de Twitter, cerându-i totodată guvernului spaniol “să prefere forţa argumentului, nu argumentul forţei“.
De la începutul crizei catalane, UE şi-a afişat sprijinul foarte ferm pentru guvernul de la Madrid, în numele “respectării Constituţiei spaniole”.
“Cred că trebuie cu toţii să respectăm ţările aşa cum sunt, trebuie să respectăm Constituţia şi aceasta este extrem de important pentru Europa“, a repetat vineri dimineaţa comisarul european Carlos Moedas, întrebat cu privire la ultimele evoluţii din Catalonia.