Confidenţialitate

Parlamentul de la Londra dezbate acordul privind Brexit (AUDIO)

Parlamentul de la Londra dezbate sâmbătă dacă va aproba sau va respinge noul acord agreat de către Uniunea Europeană cu Marea Britanie, un vot ce urmează să decidă modul în care aceasta urmează să iasă din Uniunea Europeană.

Dezbaterea a început după ora 11,00 – ora României – cu discursul premierului britanic Boris Johnson care i-a îndemnat pe deputaţi să adopte fără întârziere acordul de Brexit încheiat între Londra şi Bruxelles, potrivit Agerpres.

E timpul ca această măreaţă Cameră a Comunelor să se reunească şi să-i unească pe oameni“, le-a spus Johnson deputaţilor la începutul şedinţei convocate în mod excepţional sâmbăta, la două zile după anunţarea unui nou acord între Londra şi Bruxelles şi cu 12 zile înainte de data prevăzută pentru retragerea britanică, 31 octombrie.

El a insistat că acordul este “singura cale de a merge înainte şi “cea mai bună soluţie posibilă” pentru “a însănătoşi” ţara.

Orice altă întârziere a Brexitului ar fi “lipsită de sens, costisitoare şi ar submina profund încrederea publică” – în opinia premierului britanic.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”De multe ori, in ultimii 30 de ani, i-am auzit pe prietenii nostri europeni spunand ca noi nu suntem trup si suflet in Uniunea Europeana. Si chiar e adevarat ca noi, Marea Britanie, am avut in mod frecvent anumite rezerve.  Nu am aderat la zona euro sau Schengen, de pilda. In mod frecvent, am incercat sa blocam proiecte comune. Si in ultimii 3 ani si jumatate membri din toate partidele noastre au dezbatut Brexitul in termeni practici. Despre ce riscurile si avantajele economice. Nu cred ca am auzit vreun parlamentar sa ceara o apropiere sau o integrara mai profunda in Uniunea Europeana”, a mai spus Johnson

Parlamentul britanic a respins de trei ori acordul de Brexit încheiat cu Bruxellesul de guvernul conservator precedent al Theresei May. Boris Johnson, care a înlocuit-o în iunie, s-a angajat că Marea Britanie va ieşi din UE la 31 octombrie, cu sau fără acord.

Refuzul laburiştilor şi al unioniştilor nord-irlandezi de a susţine acordul cu UE, plus opoziţia liberal-democraţilor faţă de ieşirea din uniune scad şansele ca acesta să treacă de votul Camerei Comunelor. În această eventualitate, conform unei legi adoptate luna trecută, Boris Johnson va fi obligat totuşi să ceară UE o nouă amânare a Brexitului până la 31 ianuarie 2020, solicitare care mai trebuie aprobată şi de liderii europeni.

Concomitent cu începerea dezbaterilor, în Londra au început să se adune și britanicii nemulțumiți de perspectiva ieșirii din Uniunea Europa, indiferent cum s-ar produce acest lucru. Autoritațile se așteaptă la un protest de amploare, la care ar putea participa un milion de oameni.